Oikeudenmukaiset toimintatavat ja työelämän käytännöt nousivat kahdeksi tärkeimmäksi tekijäksi, kun yritysvastuuverkosto FIBS kysyi yrityksiltä kolmea tärkeintä yhteiskuntavastuun osa-aluetta. Ympäristö putosi ykkössijalta kolmoseksi.
Oikeudenmukaisiin toimintatapoihin kuuluvat veronmaksu sekä korruption ja harmaan talouden torjunta. Työelämän käytäntöjä ovat työhyvinvointi, yhdenvertaisuus ja tasa-arvo.
Peräti 77 prosenttia yrityksistä pitää oikeudenmukaisia toimintatapoja tärkeimpänä vastuullisuusteemana. Työelämän käytännöt arvioitiin toiseksi tärkeimmäksi 70 prosentin osuudella. Ympäristö, kuluttaja-asiat ja ihmisoikeudet jäivät selvästi vähemmälle.
Alihankintaketjuun liittyvät kysymykset, kuten lapsi- ja pakkotyövoiman torjuntaa suomalaisyritykset eivät pidä vieläkään tärkeänä. Vain 14 prosenttia vastaajista panostaa niihin. Osuutta selitettiin julkaisutilaisuudessa sillä, että vain kotimaassa toimivat yritykset eivät pidä teemoja tärkeinä.
Julkinen keskustelu vaikuttaa
FIBSin toimitusjohtaja Mikko Routti pitää ilahduttavana, että ympäristövastuun lisäksi myös sosiaalinen ja taloudellinen vastuu ovat nousseet yritysten arvoissa. Tähän on hänen mukaansa vaikuttanut aktiivinen keskustelu sosiaalisessa mediassa.
Vastuullisuus mielletään keinoksi rakentaa mainetta kuluttajien, sijoittajien ja työntekijöiden silmissä.
Kuitenkin vielä viime vuonna 71 prosenttia yrityksistä piti yhteiskuntavastuuta erittäin oleellisena liiketoiminnalle. Tänä vuonna vain 57 prosenttia. Edelle ovat menneet hinta ja kannattavuustekijät.
FIBS kysyi yrityksiltä kolmatta kertaa, kuinka tärkeiksi ne arvioivat eri vastuullisuustekijät ja mitä niiden eteen on tehty. Taloustutkimuksen toteuttamaan kyselyyn vastasi 200 yritystä. Ne edustavat tuhatta Suomen suurinta yritystä.
Vastaukset poikkeavat merkittävästi aiemmista. Eroa selittää taloustilanteen muuttuminen ja vastaajakunta. Tällä kertaa yli puolet vastaajayrityksistä toimii teollisuudessa. Vastaajina on hyvin paljon toimitusjohtajia. Kysely ei ole täysin vertailukelpoinen aiempiin.
Vastuullisuuden mittaaminen hankalaa
Työ- ja elinkeinoministeriön valtiosihteeri Tuire Santamäki-Vuori kommentoi tuloksia huolestuttaviksi. Keskeistä yrityksille tuntui olevan selviytyminen, ja tulevaisuuden suunnittelu jää taka-alalle.
Santamäki-Vuori huomautti, että vain murto-osa yrityksistä oli kiinnostunut noudattamaan ihmisoikeuksia, ostamaan vastuullisesti ja selvittämään alihankintaketjun työturvallisuuden.
Yritysten tulisi hänestä laatia vastuullisuuden mittaamiseen taloudelliset mittarit.
– Vastuullisuutta ei mielletä tuloksellisuustekijäksi. Tähän kannattaa kiinnittää huomiota, sillä näkyväksi tekeminen on voimakas ponnin, Santamäki-Vuori totesi.