Kuntatason päättäjät ja Ammattiliitto Pro haluavat vaalien jälkeiseltä hallitukselta elvytystä kasvun käynnistämiseksi.
– Kuntapäättäjät asettuvat tukemaan elvyttävää talouspolitiikkaa, useissa puolueissa selvästi omia puoluetoimistojaan hanakammin, arvioi Aula Researchin tutkija Juha Vekkilä Pron toimeksiannosta tehdyn kuntapäättäjäkyselyn tuloksia.
Pro selvitti omien hallitusohjelmatavoitteittensa pohjaksi kuntapäättäjien näkemyksiä työelämän kysymyksistä. Kyselyyn vastasi vuoden vaihteessa 1 215 kuntapoliitikkoa, piiri-, nais- ja nuorisojärjestöjen edustajaa sekä eduskuntavaaliehdokasta kaikista eduskuntapuolueista.
– Pro on samalla linjalla Suomen kasvun käynnistämisestä kuin kuntapoliitikotkin: leikkausten sijaan tarvitaan elvytystä. Tällä linjalla ovat myös OECD ja Euroopan keskuspankki EKP, sanoi Ammattiliitto Pron puheenjohtaja Jorma Malinen.
Kannatusta pääomaveron kiristämiselle
Selvityksen mukaan kuntapäättäjät haluavat, että ansiotuloverotuksen pitää olla nykyistä progressiivisempaa. Arvonlisäveroa, polttoaineveroa ja perintöveroa pitää keventää. Selkeä enemmistö kuntapäättäjistä haluaa kiristää pääomatulojen verotusta ja alkoholi- ja tupakkaveroja. Kuntapäättäjien enemmistö haluaa, että verovaroja kohdennetaan liikenne- ja infrahankkeisiin sekä työttömyyden ja työllisyyden hoitoon.
– Pron tavoite on myös, että tuleva hallitus kiristää pääomaverotusta ja käynnistää pikaisesti liikenne- ja infrahankkeita. Tässä maassa tarvittaisiin koko verotusjärjestelmän uudistaminen ja sitä kautta verotuspohjan laajentaminen. Nykyinen järjestelmä on kuin oljenkorsista rakennettu himmeli, jonka kattavuudesta ei enää monikaan ota selvää, Malinen totesi.
Haluja heikentää irtisanomissuojaa
Kuntapäättäjät haluavat lisää koulutusta työttömyysuhan alla oleville työntekijöille ja työnantajille tukea työttömän palkkaamiseen. Kolmannes vastaajista haluaa heikentää työntekijän irtisanomissuojaa, vähentää keskitettyä sopimista työehdoista ja pienentää työttömyyspäivärahan määrää ja kestoa.
– On ikävä huomata, että kuntapäättäjiin on uponnut työnantajien propaganda työntekijöiden irtisanomissuojan vahvuudesta ja paikallisen sopimisen puutteesta. Suomessa työntekijän irtisanomissuoja on eurooppalaisittain heikko, siksi monikansallisten yritysten irtisanomiset kohdistuvat usein voimakkaimmin suomalaisiin työpaikkoihin. Nykyisissä työehtosopimuksissa on runsaasti mahdollisuuksia paikalliseen sopimiseen, mutta työnantajat eivät joko osaa tai halua niitä käyttää. Työnantajat haluavat paikallisesti sanella, eivät sopia, Malinen selvitti.
Prolle muita tärkeitä työelämän tavoitteita tulevalle hallitukselle ovat muun muassa elinkeino- ja teollisuuspoliittinen strategia, jossa energiapolitiikka on ytimessä, aikuiskoulutuksen kehittäminen työelämän tarpeista, yrityksille lisää vastuuta työntekijöiden osaamisen ylläpitämisestä, alipalkkauksen sanktiointi, työnantajien yksipuolinen oikeus nollatuntisopimuksiin on estettävä ja työehtosopimusten yleissitovuus tulee turvata.