KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    Perinteisiä tervehdyksiä voit jättää myös verkossa ilmoituspalvelussamme.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
    • Ilmoituspalvelu
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Laskutus
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Kotimaa

Romanien ääni ei kuulu politiikassa

Sarita Friman-Korpelan mukaan entisten kommunistimaiden romaniväestön kurja asema on varsin rinnasteinen Suomen tilanteeseen ennen 1970-luvun muutoksia. Suomessa syrjintä kiellettiin lailla vasta vuonna 1971.

Sarita Friman-Korpelan mukaan entisten kommunistimaiden romaniväestön kurja asema on varsin rinnasteinen Suomen tilanteeseen ennen 1970-luvun muutoksia. Suomessa syrjintä kiellettiin lailla vasta vuonna 1971. Kuva: Jarno Mela

Romanien poliittiset oikeudet Suomessa ovat kehittyneet 1960-luvun alennustilan jälkeen verrattain hyviksi. Silti romanien poliittinen vaikuttaminen vielä takkuaa, paljastaa Sarita Friman-Korpelan historiallinen väitöskirja.

Maarit Piippo
15.3.2015 15.00

Suomen romanien oikeudet saivat skandaalin kautta potkua voimakkaalle kehityskululle 1960- ja 70-lukujen taitteessa. Siihen mennessä huomattava osa romaniväestöä eli kiertolaisina ja valtavassa köyhyydessä. Monet sotien jälkeisestä Karjalasta muuttaneet romanievakot jäivät ilman asuntoa, minkä takia irtolaislaki yhdistettynä sallittuun syrjintään teki romanien poliittisesta aktivoitumisesta olematonta. Äänioikeus ei voinut toteutua ilman pysyvää osoitetta.

Kun suuri joukko Suomen romaneja muutti Ruotsiin työn, asunnon ja aikuiskoulutuksen perässä 1960-luvulla, Ruotsi alkoi vaatia naapurimaataan hoitamaan romanien aseman kuntoon. Tilannetta on kuvattu skandaalimaiseksi epäkohdaksi, mikä lopulta sysäsi Suomen parantamaan romanien oikeuksia. Romaniasiain neuvottelukunta vaikutti aktiivisesti siihen, että syrjintä kiellettiin lailla vuonna 1971. Irtolaislaki kumottiin viimein vuonna 1983.

Sarita-Friman-Korpela on tutkinut romanien poliittisen ajattelun ja identiteetin kehitystä väitöskirjassaan. Hän pitää 1970-luvulla alkanutta muutosprosessia käänteentekevänä kehityskaarena Suomen romanien oikeuksien toteutumisessa.

Romaniehdokkaan on vedottava kulttuuritaustaansa laajempaan äänestäjäkuntaan päästäkseen läpi vaaleissa.

– Romanien poliittinen vaikuttaminen on tärkeää, koska politiikassa tehdään myös heitä koskevia päätöksiä. Vaikka rasismi ja vihamielisyys ovat nousussa, ei pelon pitäisi antaa kaventaa osallistumista, Sarita Friman-Korpela painottaa.

Oma yhteisö ei riitä tueksi

Vaikka romaneja pidetään taitavina puhujina, heidän retoriikkaansa on kuultu harvoin politiikan kentällä. Parhaimmillaan romanitaustaisia ehdokkaita on ollut arviolta toistakymmentä vuoden 2003 eduskuntavaaleissa, ja kerran romaniehdokas on yltänyt varasijalle eduskuntaan, vuonna 1995. Tämän vuoden eduskuntavaaleissa on mukana ainakin kuusi romaniehdokasta kolmessa eri puolueessa.

– Romaniehdokkaan on vedottava kulttuuritaustaansa laajempaan äänestäjäkuntaan päästäkseen läpi vaaleissa. Onkin virhe ajatella, että vähemmistöryhmään kuuluva poliitikko edustaisi koko ryhmää, vaan sen sijaan romanius voi olla yksi elementti vaaliohjelmassa.

Romanien kokemukset Suomen kunnallispolitiikassa kertovat myös asiattoman puheen ja rasistisen argumentoinnin kohteeksi joutumisesta. Perusarvoja kuten tasa-arvoa, ihmisoikeuksia ja julkista palvelua, pitäisi nousta rohkeasti puolustamaan kaikissa puolueissa Friman-Korpelan mielestä.

– Koen, että poliittiset arvot ovat käymistilassa. Tarvitaan maailmankatsomuksen avartamista ymmärtää erilaisista lähtökohdista tulevia.

Sisäistä keskustelua tarvitaan

Suomen romanien oikeuksien kehityksen taustalla on onnistunut yhteistyö virkamiesten ja poliittisten toimijoiden kanssa. Lisäksi universaalipolitiikka takasi, ettei romaneja eristetty omille asuinalueilleen, vaan he päätyivät asumaan kantaväestön keskuuteen 1970-luvun uudistusten myötä.

Friman-Korpela työskentelee romaniasioiden neuvottelevana virkamiehenä sosiaali- ja terveysministeriössä ja tekee yhteistyötä romaniasioissa myös Euroopan tasolla. Hänen mukaansa erityistoimenpiteiden välttäminen niin pitkälle kuin mahdollista olisi parasta romanipolitiikkaa esimerkiksi entisten kommunistimaiden romaniongelman selvittämisessä.

– Romanit olisi päästettävä samalle lähtöviivalle kuin muutkin ryhmittymät.

Friman-Korpelan väitöskirjan ydin oli selvittää, mikä on ollut romanien yhteiskunnallisessa toiminnassa erityisen poliittista. Tämän tiedostaen romanien olisi uskaltauduttava myös erottua ryhmästään. Omiin asioihin vaikuttamisen esteiden tutkimisessa Friman-Korpela perää myös romanien sisäisen keskustelukulttuurin avautumista.

Asenteet kaipaavat tarkistusta

Sarita Friman-Korpela on ensimmäinen romanitaustainen väitöskirjan tekijä Suomessa, ja hän on aina ollut kiinnostunut valtio-opista. Hän pitää suomalaista tasa-arvoista koulujärjestelmää merkittävänä mahdollistajana akateemiselle uralleen, sillä taustaltaan hän on molempien sukujensa ensimmäinen ylioppilas. Silti hän ei ole kokenut mitään muista nuorista poikkeavia esteitä opiskelujensa parissa.

– Sekä kantasuomalainen että romanitaustainen sukuni ovat aina kannustaneet opiskelemaan. Pääosin romaniperheet ovat ylpeitä lastensa koulumenestyksestä, ja asenteet kouluttautumista kohtaan ovat muuttuneet myönteisiksi.

Romanien elämäntavoissa on silti vielä piirteitä, jotka saattavat jarruttaa opiskelua ja urakehitystä. Monet romaninaiset menevät naimisin nuorena, mikä usein katkaisee opiskelun. Valtaosa romaninuorista valitsee ammattikoulun lukion sijaan, joten akateeminen ura on harvinaisempaa.

Romanien yhtenäiskulttuuri on kantaväestöä vahvempi, ja henkilökohtaisissa ratkaisuissa yhteisöllinen paine saattaa olla voimakasta. Tämä on tullut esille romaninaisten mahdollisuuksissa osallistua työelämään. Perinteisen romaniasun käyttäminen saattaa estää työpaikkojen saantia, koska työnantajat eivät välttämättä pyri näkemään romaniasuisen työnhakijan yksilöllisiä ominaisuuksia.

Moni romaninainen on tottunut vaihtamaan romanihameensa työasuun työpäivän ajaksi. Silti romaniyhteisön häveliäisyyssäännöt saattavat rajoittaa romaninaista niin, että hän ei halua tulla nähdyksi ilman romanihametta oman yhteisönsä silmissä.

– Romaniperinteiden noudattamisessa on valtavasti variaatioita eri sukujen ja alueiden sisällä. Koen, että joustavuus on viime aikoina lisääntynyt romanien suhteessa työelämään.

Pitkän tähtäimen romanipolitiikkaa

Suomessa asuu nykyisin noin 10 000 romania, ja koko Euroopassa heitä on noin 15 miljoonaa. Friman-Korpelan tutkimus huomioi, että entisten kommunistimaiden romaniväestön kurja asema on varsin rinnasteinen Suomen tilanteeseen ennen 1970-luvun muutoksia. Romanien ihmisoikeuksia on poljettu voimakkaasti esimerkiksi Romaniassa ja Bulgariassa, ja romanivastaisuuden nousu on saattanut näkyä myös aseena populistisissa liikkeissä.

– On ehdottomasti pyrittävä estämään se, että minkään ryhmän sortamisella ei voiteta vaaleja, Friman-Korpela huomioi.

Suomalaisen romanipolitiikan ansio on ollut hyvät yhteistyön perinteet. Silti Friman-Korpela haluaisi nostaa poliittisen aktiivisuuden astetta romanien erilaisissa yhteistyöelimissä, joissa keskustellaan paljon kulttuurista ja yksilöstä, mutta ei niinkään yhteiskunnallisista ilmiöistä.

– Romanipolitiikassa on noustava yksilötasolta ja projektiluonteisista tavoitteista laajempaan vaikuttamiseen. Olisi katsottava kehitystä pitkäjänteisesti, nostettava romanien koulutustasoa sekä seurattava politiikkaa.

Äänestysaktiivisuuden lisääminen on haaste myös romanien keskuudessa. Löytyykö vähemmistöjen tuntoja edustavia ehdokkaita?

YTM Sarita Friman-Korpelan valtio-opin väitöskirja ”Romanipolitiikasta romanien politiikkaan. Poliittisen asialistan ja toimijakonseption muutos 1900-luvun jälkipuoliskon Suomessa”, Jyväskylä Studies in Education, Psychology and Social Research.

ILMOITUS
ILMOITUS
ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

Laivayhteys Helsingistä Tallinnaan täyttää 60 vuotta – järisytti naapurisuhteita

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela.

Vasemmistoliiton Minja Koskela käy läpi politiikan kevätkautta KU:n kesähaastattelussa: “Kyllä siinä käytiin koko tunneskaala läpi”

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

Noora Kotilainen on sotaa, militarismia, kriisejä ja kärsimystä työssään käsittelevä valtiotieteilijä ja historian tutkija, joka käsittelee kolumneissaan aikaamme leimaavia synkkiä ja väkivaltaisia ilmiöitä.

Noora Kotilaisen kolumni: Tappaminen sodassa on juridisesti oikeutettua, mutta lopulta yksilö on yksin tekojensa kanssa

Uusimmat

Mielenosoitus Javier Milein hallitusta vastaan Buenos Airesin keskustassa helmikuussa. Mielenosoituksessa vastustettiin Milein rajuja uhkauksia feminismiä, HLBTIQ-yhteisöä ja sukupuolipolitiikkaa kohtaan. Nyt tulilinjalla ovat lisäksi journalistit.

Javier Milein sota Argentiinan mediaa vastaan: ”Emme vihaa toimittajia tarpeeksi”

Laivayhteys Helsingistä Tallinnaan täyttää 60 vuotta – järisytti naapurisuhteita

Lahden Vesijärven sataman menneisyys avautuu kiehtovalla tavalla Timo Sandbergin Surmasatamassa.

Huumekauppaa ja väkivaltaa Vesijärven satamassa – Timo Sandberg jatkaa Lahti-sarjaansa varmoin ottein

Mapuchekansan edustajat juhlivat juhannukseen sijoittuvaa uutta vuottaan We Tripantua Vilcúnissa, 700 kilometriä Santiagon eteläpuolella.

Chilen etelän haava – Mapuche-kansan maakiista hakee ratkaisuaan

ILMOITUS
ILMOITUS

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

 
02

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

 
03

Onko Jussi Halla-aho fasisti?

 
04

Laivayhteys Helsingistä Tallinnaan täyttää 60 vuotta – järisytti naapurisuhteita

 
05

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

Elina Backmanin Saana Havas -dekkarit kaipaisivat voimakasta uusiutumista

05.07.2025

Latinalainen Amerikka kiristää otettaan kansalaisjärjestöistä

05.07.2025

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

03.07.2025

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

02.07.2025

Zimbabwessa pienet jyvät pelastavat maanviljelijän päivän

01.07.2025

Vasemmistoliiton Minja Koskela käy läpi politiikan kevätkautta KU:n kesähaastattelussa: “Kyllä siinä käytiin koko tunneskaala läpi”

01.07.2025

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

30.06.2025

Tatiana Elf aukoo uusia uria suomitrilleriin pätevässä esikoisessaan Huijari

29.06.2025

Noora Kotilaisen kolumni: Tappaminen sodassa on juridisesti oikeutettua, mutta lopulta yksilö on yksin tekojensa kanssa

29.06.2025

Samuli Laihon trilleri Pelon piiri on juuri niin jännittävä kuin sen nimi lupaa

28.06.2025

Rukoilen: Älä äänestä demareita

28.06.2025

Käännekohtien kevät – Mitä jäi mieleen politiikan alkuvuodesta 2025?

28.06.2025

Väinö Linnan klassikko valtaa Pyynikin

27.06.2025

Neljä nostoa sotilasliiton huippukokouksesta – Nato suostui Trumpin saneluun

27.06.2025
ILMOITUS
ILMOITUS

Kaupallinen yhteistyö

Onko nuorille tarjolla muutakin kuin sodanajan sijoituspaikka?

16.06.2025

Miltä antifasistinen ulkopolitiikka näyttää?

19.05.2025

Tiede luo toivoa, kun maailma myllertää

17.04.2025
ILMOITUS
ILMOITUS
KU logo


  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute
  • Blogit
  • Ilmoituspalvelu

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset
Tilausehdot

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään