Koulut on pidettävä elinvoimaisina, linjaa OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen. Järjestö haluaa, että koulu- ja oppilaitosverkon perkaamiseen ryhdytään heti uuden hallituksen aloittaessa.
Pienten kyläkoulujen oppilaskato ja toisen asteen koulutuksen kovat kustannukset pakottavat miettimään suurempia kokonaisuuksia.
– Nyt on nostettava niin sanotusti kissa pöydälle ja mietittävä, kuinka pitkiin koulumatkoihin oppilaat voidaan määrätä vai olisiko toisella asteella syytä miettiä asuntola-asumista, Luukkainen sanoo ottamatta kantaa kumpaankaan.
Lähtökohdan pitää hänestä olla, että koulu pystyy tarjoamaan oppilaille riittävästi myös valinnaisia oppiaineita. Pienissä kouluissa ei usein ole varaa aineenopettajiin eikä erityisopettajaan.
Suurissa kouluissa ainevalikoima on isompi, mutta opettajien lisäksi niihin tarvittaisiin muuta henkilökuntaa huolehtimaan oppilaiden tarpeista ja turvallisuudesta.
– Pienissä kouluissa kynnys kysyä opettajilta jotain tai puuttua asioihin on matala, koska kaikki tuntevat toisensa. Voisi ajatella, että isommassa yksikössä muuta kouluhenkilökuntaa olisi enemmän läsnä.
Kirjastot ja koulut yhteen
Kouluverkosto on harventunut tuntuvasti. OAJ:n mukaan 1990-luvun alusta kartalta on poistunut 100 – 120 peruskoulua vuosittain.
– Uusia on tullut paljon vähemmän. Koulut tahtovat olla väärässä paikassa, kun lapsiperheet muuttavat. Haja-asutusalueilla koulut ovat vähentyneet, Luukkainen sanoo.
Kouluverkkoa on turvattu liittämällä esiopetus, alakoulu ja yläkoulu yhteen. Tällaisia kouluja on Suomessa noin tuhat. Luukkaisen mukaan tätä ”seinissä säästämistä” pitäisi jatkaa siten, että peruskoulusta, toisen asteen oppilaitoksesta, kirjastosta ja aikuisopistosta tehtäisiin osaamiskeskuksia.
– Koottaisiin kaikki opetus ja kirjastot tällaisiksi kampuksiksi. Siitä tulisi myös kasvatuksellisia etuja, kun henkilöstöä pystyttäisiin hyödyntämään paremmin.
Nuorisokoulu ei kelpaa
Samat tilat, samat opettajat ja sama hallinto sopivat OAJ:lle, mutta esitetty nuorisokoulu ei. Siinä oppilas voisi valita toisen asteen opintoja sekä lukiosta että ammattikoulun puolelta.
OAJ:ssa epäillään nuorikoulun johtavat siihen, että nuoret eivät saisi riittävää pätevyyttä ammattiin eivätkä toisaalta tarvittavia valmiuksia korkeakouluihin.
Luukkainen huomauttaa, että jo nyt ammattikorkeakoulujen teknisillä linjoilla joudutaan ensimmäisenä vuonna kertaamaan lukion matematiikkaa.
Lukio- ja ammattitutkinnot täytyy pitää erillään.
– Eri asia ovat kaksois- ja kolmoistutkinnot. Niillä on paikkansa, Luukkainen sanoo.