Työryhmän käynnistämät pilottihankkeet osoittavat, että vaikeasti työllistyvät ja pitkäaikaistyöttömät hyötyvät osallistavasta toiminnasta. Sen tavoitteena on edistää työikäisten työelämän ja opiskelun ulkopuolella olevien ihmisten osallisuutta, hyvinvointia, työelämävalmiuksia ja työelämään suuntautumista sekä ehkäistä syrjäytymistä.
Matalan kynnyksen toimintaa tarvitaan
Hankkeissa osallisuuden kokemuksia syntyi, kun ihmiset saivat tulla vapaaehtoisesti, mutta ohjatusti, suunnittelemaan ja toteuttamaan itselleen sopivaa toimintaa. Hankkeissa kuultiin osallistujien omia ideoita ja mielipiteitä.
Työryhmä katsoo, että työttömille tarkoitetulle matalan kynnyksen toiminnalle on selkeä tarve. Raportissa korostetaan, että työttömien osallistumismahdollisuuksia ei voida luoda yksin sosiaalihuollossa, eivätkä ne vaadi monimutkaisia palvelurakenteita. Osallistavan sosiaaliturvan tavoitteena on kasvattaa kuntien ja kolmannen sektorin asemaa toiminnan toteuttajina.
Kaiken kaikkiaan pilottihankkeisiin osallistui vajaat 300 henkilöä. Raportissa käy ilmi, että uusien toimintamuotojen avulla pyrittiin tavoittamaan ne työttömät, joille ei ole tarjolla heille soveltuvia työllistymistä edistäviä palveluja.
Sosiaaliturvalla pitää voida elää
Työryhmä katsoo, että kannustavuus ei ole sosiaaliturvan saannin peruslähtökohta, vaan tarkoitus on turvata ihmisten riittävä toimeentulo elämän riskitilanteissa. Työryhmän näkemyksen mukaan riittävä sosiaaliturva yhdistettynä aktiivisesti tarjottuihin työllistymistä edistäviin palveluihin sekä toimiviin sosiaali- ja terveyspalveluihin on paras tapa edistää osallisuutta ja torjua syrjäytymistä.
Euroopan sosiaalirahasto sekä Raha-automaattiyhdistys tukevat matalan kynnyksen toimintaa rahoituksellaan. Työryhmän mukaan matalan kynnyksen toiminta on edullinen tapa ehkäistä syrjäytymistä, ja siihen kannattaa panostaa erityisesti korkean työttömyyden aikana.
Hallitus päätti rakennepoliittisessa ohjelmassaan kehittää työikäisten osallistavaa sosiaaliturvaa. Tavoitteena on ehkäistä syrjäytymistä, kannustaa osallistumiseen ja samalla lisätä sosiaaliturvan yleistä hyväksyntää yhteiskunnassa.