Sosiaali- ja terveydenhuoltoalan ammattiliiton SuPerin puheenjohtaja Silja Paavola on tyrmistynyt valtioneuvoston torstaina tekemästä päätöksestä, jolla kolme kuukautta vanha varhaiskasvatuslaki sekä päivähoitoasetus muutettiin. Hoito- ja kasvatustehtävissä olevien työntekijöiden ja lasten välinen suhdeluku muuttuu niin, että jatkossa lapsia voi olla yhtä kasvatusvastuullista työntekijää kohden kahdeksan entisen seitsemän sijaan kolme vuotta täyttäneiden ryhmässä.
– Jos tarkoituksena on luoda säästöjä, on tämä hyvin lyhytnäköistä talouspolitiikkaa, SuPerin puheenjohtaja Silja Paavola sanoo.
Paavola ihmettelee sitä vauhtia, jolla muutokset nuijittiin tuoreeseen lakiin. SuPer vastusti nyt tehtyjä muutoksia lausunnossaan.
Ei hoitoa, vaan säilöntää
SuPer oli mukana ajamassa ryhmäkokokattoa varhaiskasvatuslakiin. Ryhmäkokokattoa pitivät oikeana päätöksenä sekä asiantuntijat että kentällä työskentelevät.
– Maalaisjärkikin sanoo, että pienten lasten kanssa tarvitaan aikaa kohtaamiseen ja kasvatukseen. Tämä on mahdollista vain, jos lapsiryhmiä ei kasvateta liian suuriksi. Kipuraja on mielestämme 21 lasta yhtä kolme vuotta täyttäneiden ryhmää kohden ja se on sitä yhä. Jos ryhmä tästä kasvaa, kyseessä on lasten säilöntä, Paavola sanoo.
Turvallisuutta ja terveellisyyttä ei voida tällöin taata, puhumattakaan laadukkaasta varhaiskasvatuksesta.
Usein vain kaksi kasvattajaa
Paavolan mukaan päiväkodeissa työskennellään jo nyt äärirajoilla. Usein ryhmässä on paikalla vain kaksi kasvattajaa vastuullaan yhä suurempi ryhmä. Päiväkotien pitkistä aukioloajoista johtuen kaikki kolme työntekijää ovat läsnä noin 4–5 tuntia päivässä yhtä aikaa. Lapset ovat kuitenkin suurimmaksi osaksi hoidossa 8 tuntia päivässä.
Varhaiskasvatuslain ja päivähoitoasetuksen muutokset tulevat lisäämään lasten pahoinvointia suurissa ryhmissä, Paavola ennakoi.
– Nyt päätetyistä muutoksista seuraa syrjäytymistä, johon ei ehditä riittävässä määrin puuttumaan. Lasten turvallisuus tulee vaarantumaan, ja on myös arveluttavaa, että lapset asetetaan eriarvoiseen asemaan vanhempien työllisyystilanteen mukaan.
Hänen mukaansa varhaiskasvatuksen laatu tulee taantumaan monen vuosikymmenen takaiseen tasoon.