Vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtaja Aino-Kaisa Pekonen kaipaa konkretiaa hallituksen sote-suunnitelmiin. Hallitus esitteli maanantaina lauantain vastaisena yönä tekemiään päätöksiä, mutta Pekosen mukaan vastauksia ei saatu vieläkään.
– Rahoitukseen ja valinnanvapauteen liittyy edelleen niin monia avoimia suuria kysymyksiä, ettei järjestelmästä saa vielä kokonaiskäsitystä. Miten palveluiden hinta määräytyy? Mikä on vakuutusten tai Kelan rooli? Tuleeko jonkinlainen palvelusetelijärjestelmä? Nämä kaikki vaikuttavat ratkaisevasti uudistuksen oikeudenmukaisuuteen, Pekonen sanoo.
Hän pitää keskeisenä ongelmana yksityisten terveyspalveluyritysten roolin kasvattamista.
– Kokoomus haluaa lisätä yritysten valtaa yhteiskunnassa, ja sai nyt tahtonsa läpi hallituksessa. Terveyteen ja hyvinvointiin liittyvä päätöksenteko piilotetaan yrityssalaisuuden taakse. Sosiaali- ja terveyspalveluihin tämä ideologia sopii huonosti.
Yksityisten terveyspalveluyritysten ongelmana Pekonen pitää niiden veronmaksukäytäntöä: useat Suomessa toimivat terveyspalveluyritykset eivät maksa verojaan Suomeen.
– Hallitus kertoi tänään tiedotustilaisuudessa, että itsehallintoalueilla erotetaan sosiaali- ja terveyspalveluiden järjestäminen ja tuottaminen toisistaan. Tämä saattaa merkitä sitä, että kaikki palvelut on kilpailutettava, ja julkisen sektorin on osallistuttava kilpailutuksiin muiden palveluntarjoajien kanssa. Syntyykö tässä tilanne, jossa julkinen terveydenhuolto pitää yhtiöittää?
Aluehallinnosta hyvä malli
Aluehallintoon on tulossa kolmiportainen malli, joka on ollut vasemmistoliiton tavoitteena. Luvassa on vaalit kahdeksallatoista maakuntajakoon perustuvalla itsehallintoalueella.
– Aluehallinnon näkökulmasta hallituksen malli on hyvä. Jatkovalmistelussa on pidettävä huolta siitä, että kahdeksalletoista perustettavalle itsehallintoalueelle tulee aidosti demokraattinen päätöksenteko ja verotusoikeus, Pekonen painottaa.
Säästöjä hoidon laadusta?
Hallitus sanoo kurovansa sote-uudistuksella kestävyysvajetta umpeen kolmella miljardilla. Säästöjä syntyy rakenteista ja tehokkuutta tukevilla ratkaisuilla. Pekosen mukaan säästöjen syntymekanismi on vielä epäselvä.
– Hallitus ei ole pystynyt kertomaan, mistä nämä säästöt varsinaisesti syntyvät. On todennäköistä, että säästöjä joudutaan ottamaan hoidon tarjonnasta ja laadusta, hän toteaa.
– Vasemmistoliitolle tärkeintä on, että sosiaali- ja terveyspalvelumme ovat laadukkaita ja tarkoituksenmukaisia, ja ne ovat tasapuolisesti jokaisen saatavilla. Tähän päästään kolmiportaisella hallintomallilla, yksikanavaisella rahoituksella ja julkisten palveluiden riittävällä tukemisella.
”Asiantuntijoiden arvioitava”
SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman vaatii sote-uudistuksesta riippumatonta asiantuntijaselvitystä. Hän kummeksuu sitä, että sotesta ei anneta edes pääministerin ilmoitusta.
– Hallituksen sekoilu viime viikolla ei ollut kunniaksi kenellekään. Lisäksi tämän päivän tiedotustilaisuus ei antanut vastauksia kansalaisia puhuttaviin kysymyksiin, vaan jätti enemmän avoimia kysymyksiä. Sotessa on kyse jokaisen suomalaisen sosiaali- ja terveyspalveluista. Sen vuoksi asia on valmisteltava avoimesti, Lindtman vaatii.
Hän esittää, että sote-päätös annettaisiin riippumattomien asiantuntijoiden arvioitavaksi.
– Ulkopuolisen on tähän asti kerrotun perusteella mahdotonta arvioida, miten nyt luotu uusi hallintotaso säästäisi kestävyysvajeesta luvatut kolme miljardia.