Ihmisoikeusjärjestö Amnesty muistuttaa, että laajamittainen syrjintä ja rasistiset asenteet ovat Euroopan romaneille arkipäivää.
Ne pitävät yllä romanien köyhyyttä, kuten ala-arvoisia asumisoloja, puutteellista koulutusta ja vedensaannin vaikeuksia. Romanien pakkohäädöt ovat yleisiä esimerkiksi Romaniassa, Italiassa ja Ranskassa.
Niissä ihmiset häädetään ilman varoitusaikaa kodeistaan, ja kodit tuhotaan. Osa häädetyistä jää taivasalle, jotkut siirretään kauas palveluista leireille kaupunkien laitamille. Lähtömaastaan muihin maihin pakenevat romanit kohtaavat syrjintää usein myös uudessa maassa.
Amnestyn Italian tutkija Matteo de Bellis paljastaa, millaisiin toivottomiin asuinoloihin Italian romanit on ajettu. Tutkija kuvailee tilannetta kauheaksi karuselliksi, jossa romaneja pallotellaan yhdeltä asuinkelvottomalta leiriltä toiselle.
Hän vieraili vastikään Napolin laitamilla sijaitsevassa Giuglianon leirissä, jonka kunta on rakentanut romaneille kaatopaikan viereen. Kaatopaikalla säilötään myrkyllistä jätettä.
”Taapero rämpimässä paksussa mudassa paljain jaloin ei onneksi ole yleinen näky tämän päivän Euroopassa. Mutta juuri tämän näin”, de Bellis kertoo.
Oikeusistuin määräsi vastikään, että ihmiset on siirrettävä muualle vaarallisesta ympäristöstä. Viranomaiset suunnittelevat kuitenkin parhaillaan uuden eristetyn leirin perustamista romanien asuinpaikaksi.
Loputon leirien kierre
Matteo de Bellis kertoo lisää esimerkkejä, joissa romanit on saatettu epätoivoiseen tilanteeseen:
”Italian viranomaiset ovat ahtaneet miehiä, naisia ja lapsia vain romaneille tarkoitettuun leiriin myös Ciampianon lentokentän kiitoradan viereen. Kenenkään ei pitäisi joutua elämään Giuglianon tai Ciampinon leirien kaltaisissa olosuhteissa.”
Ciampianossa asuville romaneille ei ole tarjottu asianmukaisia vaihtoehtoisia asuntoja, vaikka Rooman siviilituomioistuin tuomitsi romanien siirron leiriin syrjiväksi. Viime vuonna satoja asukkaita pakkohäädettiin Torinon Lungo Stura Lazion ja Milanon Via Idran leireiltä.
Romanien mahdollisuudet päästä ulos leirien kierteestä ovat Amnestyn mukaan kuitenkin lähes olemattomat.
Tuettuun asumiseen investoidaan minimaalisesti, ja leireillä asuvien romaniperheiden on lähes mahdotonta täyttää tuettuun asumiseen vaaditut myöntämiskriteerit. Tästä tuloksena tuhansia syrjittyjä romaneja on jumissa etnisyyteen perustuvissa leireissä.
Romanien kohtelu osoittaa, että Italian kansallinen strategia romanien inkluusioksi (NSRI) on epäonnistunut. Romanien kohtelu rikkoo myös kansainvälisiä ihmisoikeussopimuksia ja Euroopan Unionin rasismin vastaista direktiiviä. Se kieltää syrjinnän palveluiden saavutettavuudessa ja myös asumisessa.
“Euroopan komission on korkea aika aloittaa rikkomusmenettely Italiaa vastaan Euroopan syrjinnän vastaisen lainsäädännön rikkomisesta”, De Bellis kirjoittaa.
Aikaisemmin Euroopan komissio on aloittanut menettelyn romanilasten koulusyrjinnästä Tsekissä ja Slovakiassa.
Järjestöt vastustavat romanien syrjintää
Perjantaina 8. huhtikuuta vietetään kansainvälistä romanipäivää.
Emmaus Helsinki ry, Amnestyn romanien oikeudet –verkosto ja Yhteiset Lapsemme ry juhlivat romanikulttuuria ja peräänkuuluttavat romanien oikeuksia Emmauksen liikkeessä Helsingin Vallilassa. Tapahtumallaan toimijat vastustavat romaneihin kohdistuvaa syrjintää, joka edelleen vuonna 2016 varjostaa juhlapäivää.
Ohjelmassa on musiikkia, tietoa Euroopan romanien ihmisoikeustilanteesta, vetoomuspiste, julistenäyttely ja korttimyyntiä.
Emmaus lahjoittaa päivän myyntitulot kummaltakin kirpputorilta lyhentämättömänä päiväkeskus Hirundolle, joka tukee liikkuvaa väestöä, kuten Itä-Euroopan romaneja Helsingissä.
Romanien kansallispäivä pääsi vuonna 2014 suomalaiseen kalenteriin, ja viime vuonna Helsingin kaupungintalolla järjestettiin ensimmäistä kertaa kunnialiputus päivän kunniaksi.
Alkuvuoden ajan kuitenkin myös Helsingissä on väitelty Itä-Euroopan romanien oikeudesta Helsingin kaupungin järjestämään hätämajoitukseen.
Romanipäivän juhla Emmauksessa. Perjantaina 8.4. klo. 13.00-17.00. Mäkelänkatu 54 A, Helsinki