Reilun kaupan tuotteita myytiin Suomessa viime vuonna 173,5 miljoonalla eurolla. Kasvua edelliseen vuoteen oli lähes seitsemän prosenttia.
Viime vuonna ennätystuloksen tehnyt Reilu kauppa on meksikolaisten kahvinviljelijöiden aikanaan synnyttämä järjestelmä. Tällä hetkellä järjestelmä on puoliksi kehitysmaiden viljelijöiden ja puoliksi pohjoisten kansalaisjärjestöjen omistuksessa.
Miten Reilu kauppa toimii, Suomen Reilun kaupan toiminnanjohtaja Janne Sivonen?
– Meillä on tuotannolle taloudelliset ja sosiaaliset vaatimukset. Parhaiten toiminnasta tunnetaan viljelijöiden toimeentuloon liittyvät vaatimukset.
Reilu kauppa pyrkii varmistamaan, että viljelijä saa kaikissa oloissa sellaisen korvauksen, että perhe saa ruokaa ja lapset pääsevät kouluun.
Kuka valvoo Reilua kauppaa?
Reilun kaupan toimivuutta valvoo erillinen yhtiö, FLO-CERT, joka käy yrityksissä tarkistamassa, että vaatimukset toteutuvat. Ongelmia löydettäessä tilanteeseen puututaan. Jos puutteet ovat pieniä, viljelijälle tai yritykselle annetaan määräaika, johon mennessä ongelmat pitää hoitaa.
– Jos löytyy jotakin isompaa, sertifiointi voidaan jäädyttää, Sivonen kertoo.
Hän myöntää, että Reilussa kaupassa on ongelmia, jotka vaativat järjestelmän uudistamista ja kehittämistä.
– Eihän mikään maailmassa ole koskaan sillä tavalla valmis, etteikö sitä voisi kehittää. Mekin olemme löytäneet asioita, joita voi tehdä paremmin.
Osan Reilun kaupan tuotteista tuottavat pienviljelijät, osa tulee suuremmilta plantaaseilta. Esimerkiksi Reilun kaupan ruusut ovat plantaasituotteita.
– Plantaaseilla on vähän eri vaatimukset. Siellä puhutaan siitä, minkälaiset palkat työntekijöillä on. Pari vuotta sitten tarkensimme työntekijöiden palkanmaksua sillä tavalla, että reilun kaupan tiloilla pitää edetä kohti elämiseen riittävää palkkatasoa.
Mitä reilua suomessa myydään?
Reilun kaupan tuotteita suomalaisten kauppojen hyllyiltä etsivän kannattaa Sivosen mukaan kurkkia kahvihyllyille ja hedelmäpuolella banaanien suuntaan.
– Kahvi ja banaani ovat historiallisesti tunnetuimmat Reilun kaupan tuotteet. Myös ruusuja ja muita leikkokukkia tuodaan kehitysmaista, samoin teetä, kaakaota ja viiniä.