Liki kahden miljoonan ihmisen työterveyshuolto on miettimättä sote-uudistuksessa.
– Työterveyshuolto on merkittävä osa suomalaista terveydenhuoltojärjestelmää, joka tuottaa palveluja 1,8 miljoonalle työntekijälle, Työterveyslaitoksen pääjohtaja Antti Koivula totesi Helsingissä keskiviikkona.
Hänen mukaansa meneillään on työterveyshuollon suurin muutos sitten 1970-luvun lopun.
– Nyt olisi hyvä aika ryhtyä kehittämään työterveyshuoltoa, koska sote-uudistuksen isot palikat ovat paikallaan.
Kolme vaihtoehtoa
TTL esittää kolmea eri tapaa kehittää työterveyshuoltoa: työterveyshuollon muuntaminen työssäkäyvien perusterveydenhuolloksi, työterveyshuollon kehittäminen omaksi erikoisalakseen tai nykyisen työterveyshuollon pitäminen ennallaan.
TTL:n tutkimus- ja palvelukeskuksen johtaja Jorma Mäkisalo kannattaa työterveyshuollon kehittämistä erikoisalana.
– Pidämme tätä perustelluimpana kehityssuuntana. Se vahvistaisi työterveyshuollon ennaltaehkäisevää roolia. Myös sairaudenhoitoa säilyisi, mutta vain työhön liittyviin sairauksiin rajattuna, Mäkisalo kertoo.
Hänen mukaansa muutokset on suunniteltava vuosina 2016–2018 ja saatettava voimaan asteittain sote-uudistuksen rinnalla.
Pääjohtaja Antti Koivulan mukaan työterveyshuollon uudet kuviot soten osana on pystyttävä ratkaisemaan joka tapauksessa.
Vaikka sote-uudistus menisi kiville, työterveyshuoltoa tarvittaisiin edelleen.
– 1990-luvun lamassakin työterveyshuolto vastasi valtaosasta koko maan terveydenhuollosta.
Palveluiden sisältö vaihtelee
Nykyisin työterveyshuolto toimii osana terveydenhuoltojärjestelmää. Lain mukaan työterveyshuollon tehtävänä on edistää terveyttä ja ennaltaehkäistä työterveysongelmia.
Työterveyspalveluiden laajuus ja sisältö vaihtelevat, koska niistä sovitaan työnantajakohtaisesti. Ennaltaehkäisevä työterveyshuolto on työnantajalle pakollinen ja sairaudenhoito vapaaehtoista.
– Tämä aiheuttaa ongelmia, koska kaikki työnantajat eivät tiedä, mitä heidän lain mukaan on tarjottava, Jorma Mäkisalo kertoo.
Suomessa on noin 100 000 yritystä, joista noin 50 000 järjestää työntekijöilleen työterveyshuollon. Työntekijöistä työterveyshuollon piirissä on noin 95 prosenttia.
– Kattavuus on erinomainen, Mäkisalo sanoo.
Hänen mukaansa huolena on kustannusten voimakas kasvu. Tämän arvellaan johtuvan yksityisistä lääkäriasemista, jotka ovat kasvattaneet osuuttaan palveluntuottajina jo pitkään.
– Huolenamme on myös, että palveluiden laatu vaihtelee.