Hallituksen budjettiesitykseen liittyy palkansaajien tuloveron alentaminen keskimäärin 0,6 prosenttiyksiköllä.
Prosentit kohtelevat eri tulonsaajaryhmiä epätasaisesti. Ensi vuodelle esitetyistä veroasteikoista nähdään, että 20 000 euron palkkatulolla verotus kevenee 232 euroa vuodessa. Se tekee vähän alle 20 euroa kuukaudessa. 100 000 euron palkalla kevennys on euroissa lähes kaksinkertainen, 410 euroa. Kuukaudessa se tekee vajaat 35 euroa.
Jos vertaillaan isokenkäisiä pienituloisiin eläkeläisiin, niin erotus on vielä huimempi. 20 000 euron eläkkeen verotus kevenee 106 euroa vuodessa, 8,83 euroa kuukaudessa. 100 000 euron eläkkeen verotus kevenee vielä enemmän kuin palkkatulon, 430 euroa vuodessa ja runsaat 35 euroa kuukaudessa.
Veronkevennyksiä perustellaan työllisyyden parantamisella. Hallituksen esitykseen sisältyy myös arvio tasasuuruisina toteutettavien veronkevennysten työllisyysvaikutuksista.
”Esityksessä työn verotukseen ehdotettujen muutosten arvioidaan alentavan ns. työllistymisveroastetta”, hallitus toteaa.
Hallituksen mukaan muutokset heijastuvat työllisyyteen, ”jos työlliset ja työttömät reagoivat niihin”. Tutkimuskirjallisuuden perusteella ”työllistymisjousto” arvioidaan suhteellisen pieneksi.
Kuinka pieneksi?
”Karkean arvion mukaan tässä esityksessä ehdotettujen muutosten voidaan arvioida lisäävän työllisten lukumäärää noin 0,3 prosentilla. Tämä arvio kuvaa laskennallista vaikutusta työllisten lukumäärään pitkällä aikavälillä. Arvio on riippuvainen taustaoletusten valinnasta”, vastaa hallitus.
Hallitus lupasi ennen budjettiriihtä, että veroratkaisusta tulee pieni- ja keskituloisia suosiva. Eduskunnan kyselytunnilla torstaina ihmeteltiin syystäkin, miksi velkaantumisen kasvaessa hallituksella on varaa suurituloisimpien veronkevennyksiin.