Rakennusteollisuus RT kiittelee rakennusalan työehtosopimuspolitiikkaa yhdeksi alan menestystekijäksi.
– Rakennusalan oma kilpailukykysopimus solmittiin ennätysajassa ja se on myös ennätyksellisen hyvä sopimus, kehuu RT:n hallituksen puheenjohtaja Tero Kiviniemi.
YIT Oyj:n varatoimitusjohtajana toimiva Kiviniemi esitteli käsityksiään RT:n tiedotustilaisuudessa.
RT:n ja SAK:laisen Rakennusliiton sopimuksessa yhdistyy Kiviniemen mukaan kolme kovaa T:tä: työllisyys, tuottavuus ja työrauha.
Rakennusalan sopimukset neuvoteltiin jo syksyllä, vaikka sopimuskautta oli jäljellä vielä ensi helmikuuhun asti. Tarkoitus oli ehtiä ennen maan hallituksen kilpailukykysopimuksen kattavuudelle asettamaa takarajaa, elokuun loppua. Kattavuudesta riippui ensi vuoden verokevennysten suuruus.
Rakennusliitto ei alun perin lähtenyt mukaan työmarkkinoiden keskusjärjestöjen kilpailukykysopimukseen. Rakennusalan omaan sovellukseen kilpailukykysopimuksesta ei sisälly vuosityöajan pidentäminen 24 tunnilla.
Rakennusliiton varapuheenjohtaja Kyösti Suokas otti RT:n kehut vastaan ja totesi, että sopimukseen oli tällä kerralla helppo päästä.
– Muut alat olivat tehneet aikaisemmin miinusmerkkiset työehtosopimukset, joten tiesimme, ettei palkankorotuksia kannata tavoitella. Teimme nollatason sopimuksen, joka ei sisällä työaikojen lisäämistä eikä pekkaspäivien menetyksiä.
Työkokeilulla nuoria rakennuksille
Rakennusalan sopimuksiin sisältyy oma sovellus myös ns. työkokeilusta. Vailla työkokemusta oleva henkilö voidaan ottaa rakennukselle töihin puolen vuoden työkokeiluun 6 euron tuntipalkalla.
Suokkaan mukaan tarkoitus on saada rakennustyömaille kotimaista nuorta työvoimaa. Työehtosopimuksen alimmat palkat eivät hänen mukaansa päätä huimaa, mutta niilläkään ei pystymetsästä rakennuksille päästä.
– Tähän yritämme iskeä. Olisi järjetöntä jättää käyttämättä kotimainen kymmenien tuhansien työtä vailla olevien reservi.
Suokas korostaa, että työkokeilun käyttöönotosta sovitaan luottamusmiehen kanssa ja samalla sovitaan, miten kokeilijaa opastetaan.
Rakennusteollisuuden työmarkkinajohtaja Tapio Kari korostaa työkokeilun soveltuvan paitsi nuorille myös työkokemusta vailla oleville maahanmuuttajille.
– Meidän sovellus työkokeilusta eroaa valtiollisesta työkokeilusta siinä, että tässä solmitaan työsuhde siihen kuuluvine työterveyshuoltoineen ja muine etuineen, Kari korostaa.