TV
Historiadokumentti Al Capone (Al Capone: Icon, 2014) lataa hengästyttävässä tempossa esiin tuhdin tietopaketin tarunhohtoisen gangsterin noususta ja tuhosta. Pulitzer-palkittu toimittaja Tim Weiner kiteyttää napakasti, miten Capone on yhä merkittävä hahmo muistuttamaan siitä, miten järjestäytynyt rikollisuus voi vaikuttaa turmelevasti sekä poliitikkoihin että virkavaltaan.
Dokumentti hahmottaa selkeät yhteiskunnalliset raamit Caponen toiminnalle. Entinen poliisi ja nykyinen tietokirjailija Thomas Repetto jyrähtää, miten Capone oli aikakautensa luomus, ja joka myös katosi aikakautensa mukana. Tässä mielessä avaimia ovat ”iloinen” 1920-luku ja kieltolaki.
Kieltolaki säädettiin Yhdysvalloissa kansan hillitsemiseksi, mutta kävi päinvastoin. Viina virtasi ja väki juhli riehakkaasti salakapakoissa, joiden antiin kuului myös musiikki. Näin Caponen hallitseman Chicagon yöelämä tarjosi monille muusikoille – eritoten mustille – mahdollisuuden edetä urallaan, johon heillä ei muualla ehkä ollut väylää. Esiin tulevat muun muassa jazz-legendat Louis Armstrong, Billie Holliday ja Anita O’Day.
Capone ajoi korkealla profiililla, rakasti julkisuutta, pukeutui näyttävästi ja saavutti myös vastakaikua tavallisen kansan parissa omanlaisenaan Robin Hoodina.
Media teki hänestä aikansa kohujulkkiksen, ja lisää höyryä kattilaan pisti Hollywood: 1930-luvun alun gangsterifilmeissä juhlittiin avoimesti rikollisia, jotka puolestaan osasivat hyödyntää näitä fiktion luomia mielikuvia. Monet populaarikulttuurin myyttiset antisankarit ovat paljossa velkaa Caponen kyseenalaiselle esityölle.
Siirtolaisuus, köyhyys ja kunnianhimoisuus viitoittivat Caponen tietä ensin kansansuosikiksi ja sitten hylkiöksi: 1930-luvun laman suurtyöttömyyden ja soppakeittiöiden päivinä ei ihailtu ylellisyydessä rypeviä konnia.
Capone tiedettiin rikolliseksi, mutta sitä ei voitu todistaa. Tyypin toimittamisessa telkien taakse avainasemassa eivät suinkaan olleet Eliot Nessin johtamat ”lahjomattomat” konepistooleineen, vaan veroviraston työmyyrät tilastoineen. Asia käydään läpi osin huvittavia piirteitä sisältävin kääntein.
Eräs haastatelluista uskoo gangsterilegendan maineen kestävän ja selittyvän yksinkertaisesti sillä, että Al Capone ja Yhdysvallat on valettu samasta muotista.
Historia: Al Capone. TV1 sunnuntaina klo 13.35. Areena 30 päivää.