KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    Perinteisiä tervehdyksiä voit jättää myös verkossa ilmoituspalvelussamme.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
    • Ilmoituspalvelu
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Laskutus
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Kulttuuri

Raija Westergård toi vaietut asiat päivänvaloon

Raija Westergård toimii vanhusten päivätoiminnan ohjaajana Hämeenkyrössä.

Raija Westergård toimii vanhusten päivätoiminnan ohjaajana Hämeenkyrössä. Kuva: Antti Yrjönen

Isoäidin kirjeenvaihto viime vuosisadan alusta herätti lähemmäs sata vuotta myöhemmin henkiin Myönteen kylän unhoon jääneet ihmiset. Raija Westergårdissa kirjeet herättivät kirjoittajan ja poliitikon.

Sirpa Koskinen
6.1.2017 9.02

Ihmisen elämä saa joskus uuden suunnan yllättäen. Hämeenkyröläiselle Raija Westergårdille kävi näin, kun hän sai 1990-luvun lopulla käsiinsä isänäitinsä Fanny Männistön (1875–1953) kirjeenvaihdon.

Westergårdin isä Olavi Sillanpää oli vaalinut äitinsä piilottamaa laajaa kirjeenvaihtoa vuosilta 1905–1911 ja muitakin vanhoja asiakirjoja.

– Kun isä kuoli, äitini sanoi, että täytyisi kyllä tuo salalokero katsoa, mitä siellä on.

ILMOITUS
ILMOITUS
Pitkä matka on tultu. Se on ollut työtä ja taistelua.

Siitä käynnistyi Raija Westergårdin elämässä uusi aikakausi. Hän työskenteli tuohon aikaan osastoapulaisena vanhainkodissa. Mutta työpäivän jälkeen hän uppoutui menneisiin vuosiin tutustumalla historiankirjoituksiin ja käynnistämällä 2000-luvun alussa kulttuurihistorian opinnot avoimessa yliopistossa.

Seuraavina vuosina syntyivät omakustannekirjat Punaiset naiset ja muita tarinoita vallankumouksen Suomesta sekä Pyynikin pihalinnut. Sitten seurasi novellikokoelma Jälkeen kahdeksantoista (Kustannus HD). Tarinoiden lähtökohtana olivat juuri kirjeet.

Vuonna 2010 Westergård sai valmiiksi pro gradu -tutkielman Mitä ne siellä niin tappeli? Puukkotappelu, paikallisyhteisö ja vallanalaiset Tyrvään käräjille 1908 historian, kulttuurin ja taiteiden tutkimuksen laitokselle Turkuun. Siinäkin tutkittiin tarkemmin kirjeiden paljastamaa tapahtumaa.

Maisteriksi valmistuttuaan Westergårdin työtehtävät Hämeenkyrön vanhustenhuollossa muuttuivat. Viimeiset vuodet hän on vastannut vanhusten päivätoiminnasta. Nyt hän tosin on osittaisella työkyvyttömyyseläkkeellä ja töissä 2–3 päivänä viikossa.

Politikkaa ja blogia

Pureutuminen historiaan on kuorinut Westergårdista esiin myös poliitikon. Toinen kausi valtuutettuna Hämeenkyrön valtuustossa on päättymässä ensi vuonna. Westergård on jo lupautunut pyrkimään jatkoon.

– Omaa ajatteluani ne kirjeet eivät ole mitenkään muuttaneet. Olen aina ollut vasemmistolainen. Se on ehkä minulla syvälle rakennettu, lähtöisin sieltä kotiseudulta. Mutta ehkä nyt pystyy paremmin peilaamaan koko yhteiskuntaa. Että mitkä syyt johtuvat mistäkin, Westergård sanoo.

Hän jatkaa olevansa ikuinen maailmanparantaja.

– Yritän aina hakea ongelmiin ratkaisun.

Kirjat on Westergårdin mukaan nyt kirjoitettu. Mutta kirjoittaminen jatkuu blogissa. Sieltä selviää, mitä kaikkea tehdään ja tapahtuu vanhusten päivätoiminnassa Hämeenkyrössä.

Puukkojunkkarit ja häpeä

Westergårdin kotikonnuilla Myönteen kylässä Valkaman torpassa tapeltiin vuonna 1908 nyrkein ja veitsin. Tappelussa heiluivat myös ovivieterit, halot, karmituolit, kivet, pullot ja katkaistu seiväs. Kukaan ei sentään kuollut, vaikka Silvolan veljekset saivat vammoja. Kaksi puukkojunkkaria, 23-vuotias IIvari Männistö eli Fannyn veli ja Fabian Riipinen, tuomittiin Kakolaan ja Sörkkaan vankilaan, josta he lähettivät kirjeitä Fannylle.

Kun Westergårdin nettiopiskelut olivat yllättäen edenneet graduasteelle, hänelle oli selvää, että aihe on kylätappelu, joka paljastui hänelle vasta kirjeistä. Lapsuudessa siitä ei ollut puhuttu, vaikka kotitalo oli ollut kuin hollitupa. Naapuruston miesväki kävi leikkuuttamassa hiuksensa parturinammatin sodassa oppineella Olavi Sillanpäällä. Muutenkin kotitalon ovet heiluivat ahkeraan.

– Sinne tuotiin ennen vanhaan kylän posti, joka haettiin meiltä. Kaikki kulkijat poikkesivat meille. Muurin kyljessä oli vapaa peti, johon sai tulla se, joka ovesta tuli. Pappani aina huuteli, että kuka sieltä nyt tuli ja neuvoi tulijaa, että oikaise siihen petille, Raija Westergård kertoo ja lisää, että kulkijat kyllä tekivät sitten vähän töitäkin palkaksi vieraanvaraisuudesta.

– Väkeä oli paljon. Kuulin lapsena monenlaiset jutut. Ne on jääneet mieleen.

Westergård halusi selvittää, miksi kylätappelusta oli vaiettu. Kylätappelukäräjöinnin alkuperäiset asiakirjat olivat palaneet, mutta Turun maakunta-arkistosta löytyi kopiot. Kapulakielistä tekstiä oli pari sataa sivua.

– Sieltä avautui se maailma, sen ajan oikeusjärjestelmä ja kaikki ne kiikoslaiset ihmiset, jotka olivat todistamassa tapahtumia.

Westergård päätyy siihen, että yhteisö halusi tietoisesti unohtaa niin kylätappelun kuin oikeudenkäynninkin, jotka olivat synnyttäneet häpeää.

Pakeni vankileiriltä

Westergård on tutkinut oman sukunsa kautta myös vuoden 1918 tapahtumia. Iivari Männistö osallistui kapinaan, oli todennäköisesti Tampereen taisteluissa ja joutui lopulta vankileirille Hennalaan.

– Iivari onnistui jotenkin pakenemaan teloitusjonosta, Westergård kertoo. Hän oli kävellyt Hennalasta Kiikoisiin.

– Se kaikki oli kovin salamyhkäistä. Lapsuudessani asiasta kuiskuteltiin. Että Iivari oli kävellyt metsiä pitkin ja perille päästyään hän oli luuta ja nahkaa. Oli kiehtovaa, kun aikuisena tämä sama mies tuli vastaan kirjeistä, hän sanoo.

Fannyn salalokerossa on runsaasti kirjeitä. Ei vain puukkojunkkareiden vankilakirjeitä, vaan vuosilta 1905–1911 oli kirjeitä Amerikkaan lähteneeltä kylän mieheltä ja oli kirjeitä lähiseudun tutuilta. Westergårdin isä kirjoitti talvisodasta.

– Mutta vuodelta 1918 ei ollut ainuttakaan kirjettä. Kaikki oli joko hävitetty tai sitten niitä ei lähetettykään silloin.

Häpeä, vaikeneminen ja aktiivinen unohtaminen liittyvät keskeisesti myös näihin tapahtumiin.

Naissotilaat

Kirjeiden käynnistämä oman suvun ja Suomen historian tutkiminen levisi moneen suuntaan. Pikkutytön korviin oli joskus tarttunut puhe Fannyn ja Iivarin serkusta, joka oli ollut punakaartissa naissotilaana.

– Häntä ei teloitettu, koska hän oli ehtinyt heittää aseensa pois ennen pidätystä. Hän kuoli vankileirillä nälkään, Westergård kertoo.

Faktoja tästä naissotilaasta kuten muistakaan vuoden 1918 tapahtumista ei juuri ole. Näistä asioista Westergård onkin kirjoittanut paljon fiktiota, täyttänyt todennäköisillä oletuksilla sen, mitä ei ole pystynyt onkimaan tietoonsa.

Iivarin karkumatkaa vankileiriltä Westergård ei myöskään ole pystynyt mitenkään selvittämään.

– Lopun ikäänsä Iivari asui Kiikoisten Niemenmaassa vaimonsa kanssa. Naapurit haukkuivat helvetin punikiksi. Sitä hän oli koko lopun ikänsä, Westergård sanoo.

Isoäiti oli aarreaitta

Fanny Männistö kuoli ennen kuin Westergård syntyi.

– En siis tuntenut häntä ollenkaan, mutta kirjeiden kautta hän oli aarreaitta. Ja vähän mystinen henkilö, Westergård sanoo.

Hän harmittelee sitä, ettei yrityksistä huolimatta ole onnistunut löytämään yhtään isoäitinsä kirjoittamaa kirjettä.

– Mutta ahkerasti hänen on tarvinnut niitä kirjoittaa, koska hän on saanut niin paljon kirjeitä. Hän oli varmaan hyvä kirjoittaja. Varmaan hän oli sisäänpäin kääntynyt ihminen. Isoisä kuoli jo vuonna 1933, joten hän oli sota-ajan jo yksikseen.

Aarre on myös tämä suomalainen koulutusjärjestelmä. Westergårdille se on suonut mahdollisuuden korkeakouluopiskeluun, vaikka ”kansakoulupohjalta” kuten hän sanoo. Tarkkaan ottaen ei aivan, sillä kansalaiskoulun jälkeen joskus 1990-luvun alussa hän suoritti laitoshuoltajatutkinnon. Opiskelupaikka yliopistossa tuli, kun hän oli avoimessa yliopistossa suorittanut tietyn määrän opintopisteitä.

Alun alkaen hänen piti vain saada kulttuurihistorian kurssilta vinkkejä kirjoittamiseen, jotta osaisi tallentaa sukunsa tarinoita. Mutta kursseja tuli lopulta tutkinnon verran.

Pitkä matka tultu

Westergårdin oma ja suvun tarina on samalla tarinaa suomalaisesta hyvinvointivaltiosta.

– Pitkä matka on tultu. Se on ollut työtä ja taistelua, hän sanoo.

Ja hän muistuttaa, että vuoden 1918 tapahtumat ja punaisten kovat kohtalot ja kansalaisoikeudettomuus heijastuivat myöhempiinkin sukupolviin.

– Ehkä se oli hiljaista syrjintää, Westergård sanoo ja muistelee, että hänellä itselläänkin oli kansakoulussa tunne, että hän oli jotenkin erilainen.

Ehkä gradussa käsitelty häpeä ja vaikeneminen kulkevat ihmisten mukana paljon pidempään kuin kuvitellaan.

Westergårdin mielestä kapina-aikaa ei saa unohtaa.

– Se on hyvä muistaa, koska yhteiskuntaluokat eivät ole minnekään hävinneet. Ja siksi, että yhteiskunnallinen oikeudenmukaisuus ja tasa-arvo ovat yhäkin ajankohtaisia arvoja, hän sanoo.

ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

Markku Ropposen Kuhalat ovat harvinainen tapaus: sarja vain paranee vanhetessaan.

Kuhalan aina vain surrealistisemmat seikkailut aiheuttavat naurunpyrskähdyksiä Markku Ropposen uusimmassa teoksessa

Antonio Negri (vas.) ja Michael Hardt vuonna 2013.

Väen ja Imperiumin filosofi Antonio Negri – Joulukuussa kuolleen filosofin perintö tulee vaikuttamaan yhteiskunnallisiin liikkeisiin vielä pitkään

Uhkaava kansikuva ei täysin vastaa Mustan linnun tarinaa.

Frida Skybäckin ihmissuhdedekkari Musta lintu osoittaa, että jännitys on tiheämpää ilman väkivaltaa

Vladimir Putinin valtakauden alusta tulee vuoden lopulla kuluneeksi 25 vuotta. Sinä aikana Venäjälle on luotu fasistisella kasvatustyöllä Hitlerjugendin kaltainen uusi sukupolvi.

Vaikka Putinista joskus päästään, fasismista Venäjällä ehkä ei, koska Z-sukupolvea on aivopesty siihen yli 20 vuotta

Uusimmat

Israelin armeija aloitti viikonloppuna uuden, hyökkäyksen Gazassa. Kuvassa israelilaissotilaita miehitetyllä Länsirannalla.

Vasemmistoliitto vaatii nopeaa toimintaa Gazan pakkosiirtojen estämiseksi: ”Tappamisen on loputtava”

Valtiovarainministeri Riikka Purra ja pääministeri Petteri Orpo hallituksen kehysriihineuvotteluiden tiedotustilaisuudessa Helsingissä 23. huhtikuuta.

Hallitus päätti, että rahaa on: Kuinka merkittävä ideologinen muutos kehysriihessä tehtiin? – Näin vastaavat toimittaja, kansanedustaja ja tutkija

Yli miljoona rohingya-pakolaista asuu Cox’s Bazarin pakolaisleirillä Bangladeshin ja Myanmarin rajalla.

Myanmar ei ole turvallinen rohingyoille

Kapteswetin teetilan johtaja Gilbert Korir esittelee luomulannoitteilla kasvatettuja teelehtiä.

Luomuteen viljely yleistyy Keniassa

ILMOITUS
ILMOITUS

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

Nyt Orpon hallitus lasten terveystarkastuksista: ”Tulee kalliiksi”

 
02

Valtiovarainministeriön selitykset eivät vakuuta, kansliapäällikkö sotki pakkaa entisestään – ”Vei pohjaa VM:n aiemmilta selityksiltä”

 
03

Vasemmistossa ollaan huolissaan yleistukisuunnitelmista: ”Hallitus tekee sosiaaliturvan yksinkertaistamista säästöt edellä”

 
04

Sukupuuttoon kuolleeksi luultu Cheljoen käärmeenpääkala teki yllättävän paluun

 
05

Järjestö vaatii hallitusta perumaan yhteisöveron alennuksen: ”Heikot perusteet ja virheelliset arviot”

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

Emme ole valmiita fasismin paluuseen

18.05.2025

Sukupuuttoon kuolleeksi luultu Cheljoen käärmeenpääkala teki yllättävän paluun

18.05.2025

Ilmastonmuutos pakottaa Andien naiset opettelemaan uusia viljelymenetelmiä

17.05.2025

Varsinais-Suomen vasemmistoliitto jakoi aluevaltuustopestinsä

17.05.2025

Metsästäjät muuttuivat luonnonsuojelijoiksi – Bangladeshissa etniset vähemmistöt ovat havahtumassa varjelemaan metsiään ja villiä luontoa

17.05.2025

Valokuvat näyttävät Israelin sotarikokset – ja raunioista versovan vastarinnan

17.05.2025

Amputoituja raajoja ja mielen haavoja – Sodan pitkä varjo näkyy kolmasosassa syyrialaisia

17.05.2025

Vasemmistoliiton Koskela arvioi Purraa:”Ei näemmä kehtaa enää edes puolustaa hallituksen politiikkaa”

17.05.2025

Orpon hallitus häviää taas Marinin hallitukselle – Kansalaisista vain reilu neljännes on tyytyväinen Orpon hallituksen toimiin

17.05.2025

Minja Koskela puolustaa tuilla eläviä terveitä ihmisiä: ”Kun palkka ei riitä”

16.05.2025

Suomen kanta muuttui: Seurauksena epävarmuutta ja epäjohdonmukaisuutta

16.05.2025

Raportti: Ääriliikkeet hyödyntävät nuoren traumataustaa rekrytoinnissaan – ”Tarjoavat positiivisia kokemuksia ja adrenaliinibuustia”

16.05.2025

Vihdoin rajoituksia sähköpotkulautojen käyttöön: Nyt loppuu huppelissa törmäily

16.05.2025

Nyt kiistellään paperittomien terveydenhuollosta: ”Sisäministerin vaihtoehtoiset faktat”

16.05.2025
ILMOITUS
ILMOITUS

Kaupallinen yhteistyö

Miltä antifasistinen ulkopolitiikka näyttää?

19.05.2025

Tiede luo toivoa, kun maailma myllertää

17.04.2025

250 miljardia syytä tukea Ukrainaa

18.03.2025
ILMOITUS
ILMOITUS
KU logo


  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute
  • Blogit
  • Ilmoituspalvelu

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset
Tilausehdot

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään