Tulevat maakunnat organisoivat toimintaansa puutteellisen rahoituksen turvin. Lakipaketti sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestämisestä ja organisoinnista on vielä valiokuntien käsittelyssä, mutta valmistelua tehdään sadoissa työryhmissä tuhansien ihmisten voimin.
– Hallitus ei ole monista esityksistä huolimatta tarjonnut valmistelulle juuri minkäänlaista rahoitusta, vaikka se on laittanut kuntien ja maakuntien valmistelijat eri henkilöstöryhmissä koville, sanoo Håkan Ekström.
Hallitus lanseerasi kehysriihivalmistelun yhteydessä pilottihankkeet, joiden on tarkoitus saada valinnanvapausmalli liikkeelle. Pilottien porkkanaksi varattiin 100 miljoonan euron rahoitus. Ekström näkee piloteissa useita ongelmia.
Valinnanvapausmallissa riskejä kunnilla ja maakunnille
– Malli sisältää merkittäviä riskejä niin kunnille kuin tuleville maakunnillekin. Ensinnäkin valinnanvapauden perustuslaillinen tarkastelu on tekemättä ja toisaalta vaikutusten arviointi on asiantuntijoiden ja lainsäädännön arviointineuvoston mukaan puutteellinen.
Ongelmallista on myös se, että aikataulu valinnanvapauden toteuttamiselle olisi ilman pilottejakin liian tiukka. Kunnat ja kuntayhtymät käynnistäisivät ja toteuttaisivat pilotit, vaikka eivät tule olemaan sote-järjestäjiä enää 2019 alussa. Ekström toivoo järkeä valmisteluun ja sen rahoitukseen.
– Olisi järkevämpää, että maakunnat rakennetaan nyt rauhassa ja ne aloittavat organisoiduttuaan valinnanvapauden siinä laajuudessa, kuin se maakunnissa katsotaan järkeväksi. Pilotteihin varattu rahoitus pitää suunnata maakuntien valmisteluorganisaatioille.
Valinnanvapauteen siirrytään ilman kunnollista riskiarviota
Nyt mahdollisesti käynnistettävien pilottien väestöpeittovaatimus on niin suuri, että se käytännössä tarkoittaa koko maakunnan siirtymistä valinnanvapauteen vailla kunnollista riskiarviota ja valmistelua. Samalla syntyy uusia neuvottelu- ja sopimusvelvoitteita, jotka lisäävät hallintoa.
Työ- ja virkaehtosopimusjärjestelmien rakenteiden kehittämisen näkökulmasta asia ei Ekströmin mukaan olisi ongelmaton.
– Lisäksi käytännössä vain nykyiset kuntayhtymät voisivat olla valmiita tähän ryhtymään, mikä on osaltaan epätasa-arvoista.
Suoran valinnan palvelujen pilottiin osallistuvien kuntien ja kuntayhtymien pitää yhtiöittää pilotin piirissä olevat palvelunsa ennen pilotin aloittamista. Riskinä on, että tietoja päätyy julkisuuslain ulottumattomiin.
– Uutta lainsäädäntöä ei julkisuuslain noudattamisen suhteen vielä ole eli demokraattinen ohjaus heikkenee ilman, että siitä ehditään tehdä kunnollista analyysia. Tämä ei voi olla näkymättä lopputuloksessa heikennyksenä nykyiseen järjestelmään, päättää Ekström.