KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    Perinteisiä tervehdyksiä voit jättää myös verkossa ilmoituspalvelussamme.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
    • Ilmoituspalvelu
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Laskutus
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Kotimaa

Kaaos nielaisee vakauden ja vapauden?

Kuva: Ine Gundersveeb

Timothy Snyder kuvaa uudessa kirjassaan nykymaailmassa nousevaa fasistista ja autoritaarista ajattelua.

Jukka Mallinen
20.9.2019 15.00

Välittömästi Donald Trumpin hätkähdyttävän vaalivoiton jälkeen Timothy Snyder luonnosteli kirjan Tyranniasta – 20 opetusta 1900-luvulle. Hän kuvaili 1900-lukua, jolloin Eurooppa antautui natsismille ja kommunismille. Tyrannian syvimpiä syitä analysoituaan hän esitti ohjelman vastatoimiksi, joilla valistunut ja medialukutaitoinen kansalainen voi vastustaa demagogiaa ja diktatuurien voittokulkua.

Snyderin uunituore kirja Tie epävapauteen kuvaa tänään huolestuttavan nopeasti nousevaa fasistista ja autoritaarista ajattelua. Se on hälyttävä, porautuva ja kaikinpuolisesti argumentoiva kuvaus nykymaailmasta, joka on muuttumassa autoritaaristen johtajien pelikentäksi.

Snyder alkoi kirjoittaa Putinin Venäjästä, Trumpista ja Ukrainaan kohdistuvasta hyökkäyksestä, mutta huomasi olevansa keskellä Britannian ja Amerikan myrkyllistä ilmapiiriä.

Trumpin nousua presidentiksi hän pitää Putin junailuna. Venäläiset gangsterit alkoivat pestä rahaa ostamalla ja myymällä Trump Towerin osakkeita vuonna 1984. Vuodesta 1986 alkaen neuvostodiplomaatit kosiskelivat ja imartelivat Trumpia ja seuraavana vuonna Neuvostoliitto kustansi hänet Moskovaan. Tämän jälkeen Trump alkoi haluta presidentiksi ja julkaisi mainoksia, joissa vaadittiin Yhdysvalloille eristäytymispolitiikkaa.

Niin venäläiset olivat lanseeraamassa sepitteellistä hahmoa, ”Donald Trumpia, menestyksekästä liikemiestä”, jonka putinilainen raha tosiasiassa pelasti konkurssilta. Tämä tosi-tv:n hahmo syntyi ilmastossa, jossa Amerikan alamäki ja pidäkkeetön kapitalismi kohtaa Venäjän nousevan kleptokraattisen autoritarismin.

Suhteellista voimaa heikentämällä muita

Trump on putinilaisen kyberaseen hyötykuorma, jonka tarkoitus on luoda sekasortoa. Venäjä onkin pitkällä mielentilaa muuttavien tekniikoiden käytössä: sen tuottama massiivinen manipulaatio sosiaalisessa mediassa tuottaa persoonallisuuksien näkymätöntä manipulointia. Se täyttää tilan hourenäyillä, botteilla, trolleilla ja kuolleilla sieluilla.

Venäjän ulkopolitiikan ytimen Snyder määrittää strategiseksi relativismiksi: maan talous ja sosiaalinen voima rapistuu, joten se saa suhteellista voimaa heikentämällä muita. Sen sijaan, että Venäjä käsittelisi omia ongelmiaan, se vie niitä ulkomaille. Niin se horjuttaa yhteismarkkina-alueita, kansainvälistä laillisuutta ja politiikan ennustettavuutta.

Putinin valtarakennelmaan kuuluvat omat oligarkit, joille hän on junaillut valtavia omaisuuksia. Siivu niistä on varattu Putinin poliittisiin projekteihin. Niin oligarkit ostivat itsensä Trumpin lähipiiriin ja kaikkialle Amerikan politiikkaan avokätisillä sopimuksilla. Sama näkyy Euroopassakin energiahankkeissa, urheiluseuroissa ja kiinteistöhankinnoissa, epäilemättä myös Suomen kansalaisuuden saaneiden oligarkkien kiemuroissa.

Liberaalia demokratiaa vastaan

Kremlin massiivinen trollaus ja infosota horjuttaa demokratioiden vakautta ympäri maailmaa. Se edistää poliittisia liikkeitä, jotka kyseenalaistavat demokratian ja oikeusvaltion. Erityinen huomio on Euroopan unionin horjuttamisella. Snyder seuraa Putinin agenttien jälkiä Brexit-Britanniaan, Saksan AfD:n ja ranskalaisen Marine Le Penin menestykseen, eurooppalaisen fasismin nousuun.

Kreml kokoaa maailmanlaajuista fasisteista, erilaisista oikeistovirtauksista, stalinisteista ja sinisilmäisistä vasemmistolaisista ”hyödyllisistä ”idiooteista” koostuvaa rintamaa.

Natseja ja stalinisteja yhdistääkin viha liberaalia demokratiaa kohtaan ja kaikkivaltiuskuvitelmat maailmassa.

Operaatioiden häikäilemättömyys tuo usein mieleen 1930-luvun: Putin komensi sotavoimansa Syyriaan laajamittaisiin pommituksiin syöstäkseen Euroopan pakolaiskriisiin ja suistaakseen Angela Merkelin vallasta.

Politiikka tunnekuohujen spektaakkelina

Snyder toteaa fasistisen politiikan lähtökohdaksi tunnekuohun lietsomisen ja valheellisuuden. Autoritaariset poliitikot eivät pysty tarjoamaan väestölle sosiaalista nousua, turvallisuutta ja laillisuutta ja joutuvat siksi keksimään spektaakkelin, jossa politiikan tarkoitus on päivittäinen tunnekuohu. Kansalaisten on lakattava toivomasta parempaa huomista ja tarrauduttava loistavaan menneisyyteen.

Putin on nostanut Venäjän ideologiseksi perustaksi vuonna 1953 kuolleen venäläisen emigranttifilosofin Ivan Iljinin, kristillisen fasismin luojan ja Hitlerin ihailijan. Putin järjesti hänen uudelleen hautaamisensa Moskovaan vuonna 2005. Iljinin Venäjä on hengellis-aineellinen kokonaisuus, tuhatvuotinen kansojen ja heimojen liitto ja erityinen ylikansallinen imperiaalinen tietoisuus.

Niin ”venäläinen maailma” johtaa oikeauskoisten taistelua demokratian rappeuttamaa ja maallistunutta länttä vastaan. Iljin vaati suurelta johtajalta mystistä yhteyttä kansaan, joka syrjäyttää vaalit ja mädän demokratian. Käytännössä tämä laillistaa silovikkien ja oligarkkien yksinvallan, vakiinnuttaa massiivisen eriarvoisuuden ja syrjäyttää periaatteet demagogian ja propagandan tieltä.

ILMOITUS
ILMOITUS

Snyderin kirjat ovat vakava muistutus siitä, miksi meidän on syytä olla huolissamme maailman tämänhetkisestä tilasta. Vapautemme ja laillisuutemme ei ole saavutettu etu eikä ikimuistoinen nautinta.

Timothy Snyder: Tie epävapauteen. Suomentanut Antero Helasvuo. 350 sivua, Siltala 2019.Timothy Snyder: Tyranniasta – 20 opetusta 1900-luvulle. Suomentanut Matti Kinnunen. 140 sivua, Siltala 2017.

ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

Laivayhteys Helsingistä Tallinnaan täyttää 60 vuotta – järisytti naapurisuhteita

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela.

Vasemmistoliiton Minja Koskela käy läpi politiikan kevätkautta KU:n kesähaastattelussa: “Kyllä siinä käytiin koko tunneskaala läpi”

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

Noora Kotilainen on sotaa, militarismia, kriisejä ja kärsimystä työssään käsittelevä valtiotieteilijä ja historian tutkija, joka käsittelee kolumneissaan aikaamme leimaavia synkkiä ja väkivaltaisia ilmiöitä.

Noora Kotilaisen kolumni: Tappaminen sodassa on juridisesti oikeutettua, mutta lopulta yksilö on yksin tekojensa kanssa

Uusimmat

Adoptioon kaapatun Sarah Kanferin äiti Eusebia Portillo ja hänen tyttärensä, Sarahin sisko Rosa María Portillo kodissaan El Salvadorissa.

El Salvadorin sisällissodassa rehotti lapsikauppa – Sadat ulkomaille adoptoidut etsivät nyt perheitään

María Ysabel Cedano (vas.) osallistuu mielenosoitukseen Limassa vaatien oikeutta ja korvauksia pakkosteriloinnin uhreille. Cedano on Cecilia Ramosin omaisia edustavan järjestön asianajaja Amerikkojen välisessä ihmisoikeustuomioistuimessa.

Peru pakkosteriloi tuhansia naisia vielä 2000-luvun alussa – nyt he vaativat oikeutta

Kuvituskuvassa nuori perhe Havannan Ramón González Coro -äitiys- ja lastensairaalan edustalla.

Köyhyys hautaa lapsitoiveet Latinalaisessa Amerikassa – Latinot haluavat lapsia, mutta heillä ei ole siihen varaa

Bellincatin Sofia Kärkisen pakomatka ei jännitä tarkoitetulla tavalla Taavi Soininvaaran Mustassa legendassa

Taavi Soininvaaran uusin trilleri Musta legenda on kuin lukisi maailmanpolitiikasta reaaliajassa

ILMOITUS
ILMOITUS

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

Mathenge on Kenian villi lupiini ja jättipalsami – Nyt pakolaisleirin tytöt ovat valjastaneet haitallisen vieraslajin hyötykäyttöön

 
02

Laivayhteys Helsingistä Tallinnaan täyttää 60 vuotta – järisytti naapurisuhteita

 
03

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

 
04

Peru pakkosteriloi tuhansia naisia vielä 2000-luvun alussa – nyt he vaativat oikeutta

 
05

Javier Milein sota Argentiinan mediaa vastaan: ”Emme vihaa toimittajia tarpeeksi”

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

Pyhä hete, henkimaailma ja kaunaa kaunan päälle – Kati Roudan Kuollut karkuteillä on vuoden erikoisin dekkari

12.07.2025

Mathenge on Kenian villi lupiini ja jättipalsami – Nyt pakolaisleirin tytöt ovat valjastaneet haitallisen vieraslajin hyötykäyttöön

09.07.2025

Javier Milein sota Argentiinan mediaa vastaan: ”Emme vihaa toimittajia tarpeeksi”

08.07.2025

Laivayhteys Helsingistä Tallinnaan täyttää 60 vuotta – järisytti naapurisuhteita

07.07.2025

Huumekauppaa ja väkivaltaa Vesijärven satamassa – Timo Sandberg jatkaa Lahti-sarjaansa varmoin ottein

06.07.2025

Chilen etelän haava – Mapuche-kansan maakiista hakee ratkaisuaan

06.07.2025

Elina Backmanin Saana Havas -dekkarit kaipaisivat voimakasta uusiutumista

05.07.2025

Latinalainen Amerikka kiristää otettaan kansalaisjärjestöistä

05.07.2025

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

03.07.2025

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

02.07.2025

Zimbabwessa pienet jyvät pelastavat maanviljelijän päivän

01.07.2025

Vasemmistoliiton Minja Koskela käy läpi politiikan kevätkautta KU:n kesähaastattelussa: “Kyllä siinä käytiin koko tunneskaala läpi”

01.07.2025

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

30.06.2025

Tatiana Elf aukoo uusia uria suomitrilleriin pätevässä esikoisessaan Huijari

29.06.2025
ILMOITUS
ILMOITUS

Kaupallinen yhteistyö

Huomisen Euroopassa voisimme maksaa digieurolla

10.07.2025

Onko nuorille tarjolla muutakin kuin sodanajan sijoituspaikka?

16.06.2025

Miltä antifasistinen ulkopolitiikka näyttää?

19.05.2025
ILMOITUS
ILMOITUS
KU logo


  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute
  • Blogit
  • Ilmoituspalvelu

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset
Tilausehdot

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään