Eric Hällström:
Yhteiskuntatieteiden lisensiaatti Eric Hällström kannattaa vakuutusyhtiöiden rahavirtojen tutkimista. Hänen julkisesti tarkastettu tutkimuksensa yritysten mainontaan kätkeytyneestä puoluetuesta osoittaa vakuutusyhtiöiden yhdessä pankkien kanssa olleen perinteisesti tärkeimpiä puolueiden tukijoita.
Eläkeyhtiöiden poliittisten kytkentöjen selvittämistä on toivonut pääministeri Matti Vanhanen. Työeläkevakuuttajien kattojärjestön Telan toimitusjohtaja Esa Swanljung tyrmäsi pääministerin toivomuksen Ylen uutisissa.
– Ei minulla ole tiedossa mitään mistään poliittisista kytkennöistä yhdenkään työeläkeyhtiön osalta, hän sanoi.
Eric Hällströmin mukaan yksistään kokoomuksen Uusi Suomi sai vuosina 1975–1985 yhteensä noin 80 miljoonaa nykyeuroa vastaavan tuen mainostajien ylipanostuksien tuomana taloudellisena hyötynä. Tukijoina on ollut myös muiden toimialojen yrityksiä.
Hällström perustelee vakuutusyhtiöiden tutkimisen tarpeellisuutta myös sillä, että ne ovat niin sanottujen yleishyödyllisten vuokra- ja asumisoikeustalojen suurimpia omistajia. Kansalaisilta perittyjen vakuutusmaksujen ja vuokrien käyttäminen puoluetukeen osoittaa, että yhtiöt ovat perineet palveluistaan ylihintaa.
Viime vuonna ilmestyneen ARA:n tutkimuksen mukaan yleishyödyllisten rakennuttajien kohteissa asuneilta perittiin kolmanneksen korkeampaa vuokraa ja asumisoikeusvastiketta kuin kaupungin vuokrataloissa. Tällaiset ylihinnoittelun tuomat voitot ovat yleishyödyllisyyssäädösten ja aravalain vastaisia.
Hällström katsoo, että
ARA:n ja finanssivalvonnan kuuluisi käynnistää erityistilintarkastukset vakuutusyhtiöissä, mutta myös muissa vuokra- ja asumisoikeustaloja omistavissa yhtiöissä.
Asumisoikeuslainsäädännön historia on Hällströmin mukaan hyvä esimerkki siitä, kuinka suuret vakuutusyhtiöiden omistamat rakennuttajayhtiöt onnistuivat painostuksellaan vaikuttamaan poliitikkoihin ja runnomaan lain, joka merkitsee niille asukkaiden maksamien miljardien arvoisten kiinteistöjen saantia lahjaksi ilman omaa pääomasijoitusta.
Asumisoikeusyhtiöissä valtaosa rahan käytöstä tapahtuu asukkailta salassa. Vastaavaa ongelmaa ei ole asukkaiden itsensä hallitsemissa asumisoikeusyhdistysten kohteissa. Tästä johtuen olisi pikaisesti säädettävä asumisoikeustalojen hallinnon siirtämisestä asukkaiden yhdistyksille muiden pohjoismaiden tapaan ja lain asukasdemokratiaa luvanneita yleisperusteluita noudattaen. (KU)