Tiheään asutuille alueille tehty EU-asetus ei sovi Suomeen
Syksyn aikana ratkeaa, kenen kotikulmille bussi vielä kulkee, kun eduskunta saa päätökseen uuden joukkoliikennelain käsittelyn, jonka se aloitti tiistaina.
Niin bussi-, juna- kuin taksiliikennettäkin koskeva laki pitää panna uusiksi, jotta se olisi linjassa joulukuussa voimaan tulevan EU:n henkilöpalveluasetuksen kanssa. Sitä on jo talvella väännetty liikenne- ja viestintäministeriössä ja alun perin lähtökohtana oli tiukka markkinaehtoinen tulkinta.
Pitkä siirtymäaika
– Tulkinta olisi johtanut melkoiseen kaaokseen, koska markkinat olisivat jakautuneet kokonaankin uudelleen, arvioi eduskunnan liikenne- ja viestintävaliokunnan puheenjohtaja Martti Korhonen (vas.).
– Niin sanottujen kannattamattomien linja-autovuorojen ajaminen olisi pääosin loppunut. Se olisi satuttanut pahimmin harvaan asuttujen seutujen joukkoliikennettä, vaikka iso osa näistä linjoista on suurissa kaupungeissa.
Nyt seurauksia pehmennetään pitkällä, kymmenen vuoden siirtymäajalla.
– Tämä on nyt kompromissi, jota voi sanoa kohtuulliseksi, Korhonen sanoo.
– Mutta riskejä on ja ne kohdistuvat taas kerran seuduille, joissa palvelu on jo ennestään heikkoa.
Ei sovi Suomeen
Korhonen toteaa, että nykyisellään Suomessa on käytössä oma monimutkainen, mutta toimiva järjestelmä, jossa heikosti kannattavien linjojen liikennöintiä kompensoidaan hyvillä linjoilla.
Hän arvioi, että palvelusopimusasetus ei ole Suomen oloissa toimiva.
– Siirtymäaikana meidän pitää muuttaa järjestelmäämme sen suuntaan, mutta ei sitä koskaan Suomen olosuhteissa voi käyttää puhtaasti. Se on tehty väkirikkaisiin, tiiviisti asuttuihin maihin. Täällä se ei toimi.
EU:n palvelusopimusasetus määrittelee, miten viranomaiset voivat puuttua henkilöliikennemarkkinoihin. Liikennöitsijöille voidaan myöntää yksinoikeuksia tai maksaa julkista tukea vain asetuksen mukaisella sopimuksella. Asetusta sovelletaan sekä linja-autoliikenteeseen että rautatieliikenteeseen.
Suomessa on noin 1 300 linjaliikennelupaa, jotka ovat runsaalla 200 bussiyrityksellä.