Monimuotoisuus on erilaisuutta, joka ymmärretään ongelman tai haitan sijaan voimavarana ja vahvuutena. Näin väittää työ- ja elinkeinoministeriön uusi opas, joka tähtää syrjimättömyyden edistämiseen työpaikoilla.
Opas ilmestyi työ- ja elinkeinoministeriön julkaisusarjassa torstaina nimellä Monimuotoisuus – työelämän mahdollisuus: Opas yhdenvertaisuuden edistämiseen ja syrjinnän torjumiseen työpaikoilla.
Oppaan mukaan kyse on jokaisen työyhteisön jäsenen mukanaan tuomien tietojen, näkökulmien ja yksilöllisten elämänkokemusten aktiivisesta sisällyttämisestä koko organisaation toimintaan.
Ympäröivän yhteiskunnan tavoin jokainen työyhteisö on tavalla tai toisella monimuotoinen: Henkilöstöön voi kuulua sekä miehiä että naisia, trans- ja intersukupuolisia ja muita sukupuolivähemmistöihin kuuluvia. Työntekijät voivat olla eri ikäisiä, heillä voi olla erilaisia uskonnollisia vakaumuksia. He voivat tulla eri kulttuureista tai kieliryhmistä, heillä voi olla jokin fyysinen vamma tai sairaus.
Oppaan siteeraaman tutkimuksen mukaan vuonna 2008 noin 63 prosenttia sellaisista eurooppalaisista yrityksistä, joilla oli niin sanottu monimuotoisuusstrategia, arvioi strategian lisänneen yrityksen innovatiivisuutta ja luovuutta. Toisin sanoen: monimuotoisuus voi olla yritykselle merkittävä kilpailuetu.
Asiantuntevalla monimuotoisuuden johtamisella voidaan oppaan mukaan lisätä henkilöstön yhteenkuuluvuuden tunnetta ja sitoutumista yrityksen tai yhteisön arvoihin ja toimintaan.
Tietoa luottamusmiehille ja työnantajille
Oppaan tarkoituksena on tehdä tunnetuksi monimuotoisuuden tarjoamia mahdollisuuksia ja työelämän yhdenvertaisuuteen ja syrjimättömyyteen liittyviä kysymyksiä. Tavoitteena on tarjota lukijalle tietoa siitä, miten työyhteisössä ja liiketoiminnassa voi hyödyntää monimuotoisuutta, edistää yhdenvertaisuutta sekä ehkäistä ja poistaa syrjintää.
Oppaassa käsitellään yhdenvertaisuudesta säädettyä lainsäädäntöä ja käydään läpi erilaisia syrjinnän muotoja, annetaan konkreettisia neuvoja syrjintätilanteisiin sekä tuodaan esiin hyväksi todettuja käytäntöjä yhdenvertaisuuden edistämiseen työpaikalla.
Opas on tarkoitettu koko työyhteisölle: työnantajille, työntekijöille, luottamusmiehille, työsuojeluvaltuutetuille ja muille henkilöstön edustajille.
Myös työnantaja- ja työntekijäliittojen koulutusvastaavat, yhdenvertaisuus- ja tasa-arvovastaavat sekä järjestöjen monikulttuurisuusasiantuntijat kuuluvat oppaan kohderyhmään.