JHL:ssa odotetaan työnseisauksen saaman julkisuuden vaikuttava eduskuntaan
Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL on liikkeellä, koska maan hallitus pyytää eduskunnalta lupaa myydä valtion kokonaan omistamat Destian ja Labtimin sekä luopua Raskoneen enemmistöomistuksesta. Asia on esillä, kun eduskunta aloitti keskustelun kuluvan vuoden lisäbudjetista.
JHL haluaa nostaa kansalaiskeskustelua valtionyhtiöiden omistajapolitiikasta laajemminkin ja vetoaa ajankohtaisessa tapauksessa kansanedustajiin, etteivät he hallituksen nyt peräämää lupaa myöntäisi.
Työnseisausta tukivat Destialla ja Raskoneella työskentelevät Merimiesunionin ja Metalliliiton jäsenet.
JHL:n puheenjohtaja Tuire Santamäki-Vuoren mukaan kehitys Euroopassa on menossa aivan eri suuntaan kuin hallituksen Suomeen ajama.
– Euroopassa suunta on muuttunut, korosti Santamäki-Vuori Destian Maantiekylän asfalttiasemalla Tuusulassa järjestetyssä tapahtumassa.
Valtiot ovat Euroopassa hänen mukaansa alkaneet nostaa vastuutaan omistajapolitiikassa.
– Tästä toiminnasta tulisi Suomessa ottaa mallia, katsoo JHL:n puheenjohtaja.
Valtio pettää
lupauksensa
Vuoren mukaan Maantiekylän asfalttiasemankin tilaisuudessa kuultuihin huolenaiheisiin työpaikan säilymisestä on vahvat perusteet.
Valtio on Santamäki-Vuoren mukaan pettänyt lupauksensa. Eniten pettynyt hän oli tapaan, jolla valtio on jättämässä täyttämättä lupaukset, jotka se on antanut Labtimin työntekijöille työyhteisönsä kehittämisestä valtion tuotantolaitoksena
– Kysymyksessä ei ole yhteiskunnan etu, kun huippuosaamista uhataan antaa kokonaan pois, sanoo Santamäki-Vuori , jonka mukaan on vaikeata käsittää, että näin ollaan kaiken lisäksi tekemässä alalla, jolla ollaan juuri etsimässä kilpailuasemia.
JHL haluaa puheenjohtajansa mukaan korostaa työnseisauksella mikä suuri vaikutus väärällä omistajapolitiikalla veronmaksajan ja kansallisen edun kannalta voi olla.
”Eduskunnassa syytä
kuunnella meitä”
Myymisellä tuhlattaisiin kansallisvarallisuutta lyhytnäköisesti maan ja veronmaksajien edusta piittaamatta. Suomen perusrakenteet rapautuisivat. Laskun maksaisivat veronmaksajat ja työntekijät.
Maantiekylän asfalttiasemalla vaakaajina työskentelevät Tiina Kinnunen ja Elina Hujanen ovat huolestuneita työpaikkansa säilymisestä.
– Monetkin työpaikat tässä taitavat olla vaakalaudalla,
Kinnunen ja Hujanen pitävät JHL:n työnseisausta oikeana toimenpiteenä.
– Keskustelua on herännyt paljon. Julkisuutta on saatu kiitettävästi.
Myös Destian alueluottamusmiehen Tuomo Nenosen suurin huolenaihe liittyy työpaikkojen säilymiseen.
– Ei voi kuin toivoa, että meitä kuunnellaan myös eduskunnassa. Syytä siihen olisi. ettei väärä napinpainallus ratkaise kohtaloamme.