Destian kohtalo hallitsi kuluvan vuoden toisen lisätalousarvion lähetekeskustelua eduskunnassa perjantaina. Valtiovarainministeri Jyrki Katainen (kok.) puolusti valtion lisätalousarvioon sisältyvää mahdollisuutta myydä valtion omistuksia Destiassa ja kahdessa muussa valtion omistamassa yhtiössä eli Labtiumissa ja Raskoneessa.
Keskustelua Destian kohtalosta käytiin jo torstaina syksyn ensimmäisellä eduskunnan kyselytunnilla, jolla vasemmisto-oppositio jo vastusti sitä.
Nyt myyntiaietta oli toppuuttelemassa myös hallituspuolueen edustajia, keskustan varapuheenjohtaja Antti Rantakangas ja vihreiden Erkki Pulliainen, joka totesi menettäneensä luottamuksen Häkämieheen.
Rantakangas taas piti tärkeänä, että valtio antaisi signaalin siitä, että pitää kiinni omistuksistaan.
– En pidä järkevänä, että valtio irrottaa omistuksiaan tässä suhdannetilanteessa, hän sanoi.
Kummassakin keskustelussa valtion omistuksista vastaava ministeri Jyri Häkämies (kok.) rauhoitteli oppositiota toteamalla, että hallitus vain hakee valtuuksia kumppanuusjärjestelyihin, joilla pitää yhtiöt kunnossa.
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Paavo Arhinmäki kehotti Kansallista Kokoomusta muuttamaan nimensä kansallisen osalta. Hän perusteli ehdotusta arvioimalla, että kokoomus on pikemminkin kansainvälisen keinottelun kuin Suomen asialla valtionyhtiöitä koskevissa toimissaan.
Häkämies kuitenkin vastasi, että väite aikeista myydä valtionyhtiöitä ulkomaiseen omistukseen on puhdasta retoriikkaa.
Katainen persuteli tarvetta hakea yrityksille rahaa yksityiseltä puolelta sillä, että yhtiöiden kasvua rajoittaa niiden oman pääoman pienuus.
– Tarkoituksena on saada paremmin työllistäviä ja paremmin toimivia yrityksiä pitkällä aikajänteellä.
Destia suunnittelee, rakentaa, ylläpitää ja hoitaa liikenneväyliä sekä liikenneympäristöä, Labtium ensisijaisesti keskittyy geologiseen tutkimukseen, raaka-aineiden etsintään ja jalostukseen ja Raskone tarjoaa raskaan kaluston huoltopalvelua. Valtio omistaa Destian ja Labtiumin kokonaan ja Raskoneesta sen osuus on 85 prosenttia.
Ammattiliitto JHL:n jäsenet ilmaisivat vastustavansa yhtiöiden myyntiaikaista perjantaina kuusituntisella työnseisauksella niissä sekä ilmailulaitos Finaviassa .
– Vasemmistoliitto tukee työntekijöiden ulosmarssia, Arhinmäki sanoi eduskunnan keskustelussa.