USA:n talousmarkkinat elpyvät Raitiksen arvion mukaan ensi kesän aikana. Tämän jälkeen ihmisten vapaa-ajan kulutus nousee, ja risteilijätilaukselle alkaa olla tarvetta.
Tähän hätään telakanjohtaja toivoo valtion tulevan avuksi aikaistamalla kotimaisten varustamojen tilauksia.
– Espanja esimerkiksi tukee telakoita jopa 20 prosentin tax lease -veroedulla, Raitis muistuttaa.
– Italian Fincantieri-telakka on saanut 300 miljoonaa euroa rakennemuutostukea.
Myös Ranska ja Saksa tukevat telakoitaan Suomea voimallisemmin.
STX Finland Cruisen telakalta valmistuu lokakuussa Oasis of the Seas -risteilijä ja tästä vuoden päästä sen sisaralus. Tilauskirjassa ei ole sen lisäksi muuta kuin telakan kokoon verrattuna pieni proomun rakennustyö. Osaston luottamusmies Pasi Heikkilä elättelee toivoa, että tilaukselle saadaan jatkoa option ansiosta.
Heikkilä toivoo, että Turkuun voidaan siirtää Viking Linen lauttatilaus, joka espanjalaistelakalla on pahasti viivästynyt. Raitis pahoittelee kilpailijansa puolesta, mutta ei halua sen enempää kommentoida mahdollisuutta.
Viking tilasi aluksen vuonna 2007, eikä alle 200-metrinen laiva ole vieläkään valmis. Samassa ajassa kuin espanjalaisilta työ on viivästynyt, Turun telakka pystyy rakentamaan huomattavasti vaativamman loistoristeilijän.
Raitis toivoo telakalle lisäksi kotimaisia siltojen terästöitä työllisyyskuopan yli pääsemiseksi. Samalla hän harmittelee, että sillat ja proomut eivät samalla tavalla kuin risteilijät työllistä alihankkijoita. Tavarantoimittajien ja alihankkijoiden verkosto saattaa näivettyä ennen seuraavan risteilijän töiden alkamista aikaisintaan noin kahden vuoden kuluttua.
– Olemme tehneet tarjoukset pariin siltaprojektiin, joista yhden Suomeen olemme hävinneet, Raitis kertoo.
Murtajatilaus auttaisi Helsingin telakkaa
Raitiksen mukaan kotimainen jäänmurtajatilaus auttaisi Helsingin telakan Turkuakin huonomman työllisyystilanteen paikkaamiseen. Telakanjohtaja ei kuitenkaan usko tilauksen ehtivän apuun nykytilanteesta yli pääsemiseen. Valtiolla ei ole tällä hetkellä erityistä tarvetta murtajaan.
Raitis toivoo, että ennen mahdollista risteilijätilausta Turun telakka saisi työn alle offshore-tuotantoa. Venäjä joutuu enemmin tai myöhemmin avaamaan öljy- ja kaasukenttiä arktisilla alueilla.
STX:n Turun telakalla on 2 280 työntekijää, joista lomautettuna on yli 200. Vuodenvaihteessa lomautettuja arvioidaan olevan jo noin tuhat.