Turussa järjestetään ruokajuhla, jonka pääosaa esittää ensimmäistä kertaa Suomessa peruna. Tapahtuma on osa kulttuuripääkaupungin ohjelmistoa.
Juhlan tapahtumapaikka Varvintori sijaitsee Aurajokirannassa museoalus Sigynin tuntumassa. Järjestäjät eivät uskalla mennä tarkasti ennustamaan kaksipäiväiseen festivaaliin tulevaa väkimäärää, koska tapahtuma on laatuaan ensimmäinen. Tapahtumasta vastaavan Lounais-Suomen ruokakulttuuriyhdistyksen Kaffeli ry:n puheenjohtaja Jorma Haranen kuitenkin arvioi 2 000 erilaisen peruna-annoksen uppoavan kävijöiden suihin.
Perunan höysteeksi on luvassa ainakin silliä ja todennäköisesti myös silakkaa. Alkutuottajat myyvät tuotteitaan.
Ruokatelttaan mahtuu noin 200 henkeä. Turku on sikäli otollinen sijaintipaikka perunateemaan keskittyneelle tapahtumalle, sillä tunnetut perunapitäjät Rymättylä ja Merimasku ovat lähes naapurissa. Rymättylässä on Kaffelin nimikkoaari.
Haranen kertoo, että varhaisperunaa tuodaan festivaalille viljelyaloilta pienet määrät kerrallaan, jotta peruna olisi taatusti tuoretta.
Ohjelmistoon kuuluu paljon musiikkia kuten eteläpohjalaisen ”housebändin” esiintyminen ja Shanty Singersin esittämät merimieslaulut. Ohjelmistoon sisältyy runsaasti tietoiskuja, joita antavat muun muassa Turun yliopiston elintarvikeasiantuntijat. Haastateltaviksi tulee myös perunnanviljelijöitä ja kokkeja sekä ruoasta kirjoittavia toimittajia ja kirjailijoita
Festivaali puhalletaan käyntiin jokirantaan saapuvan troolarin sireenin tuuttauksella. Tapahtuman avaa ruokakulttuurin asiaa ajanut kirjailija Kaari Utrio.
Varhaisperunalle
saatava asetus
Ruokatoimittaja Markku Haapio Kaffelista sanoo, että Suomessa aliarvioidaan varhaisperunaa, joka hänen mielestään on mitä hienointa gourmet-ruokaa.
– Missään muualla ei ole niin hyvänmakuista ja erimakuista perunaa kuin Suomessa ja ehkä jossakin Ruotsissa. Keskieurooppalainen peruna maistuu aivan erilaiselta kuin meidän, Haapio totesi.
Haapio harmittelee sitä, että ihmiset tyytyvät ostamaan mahdollisimman halpaa perunaa.
– Pääkaupunkiseudun varastoissa maannut varhaisperuna voi kauppaan tullessaan olla viikon vanhaa. Ei se ole perunan arvolle sopivaa, Haapio ruotii.
Syyttävän sormensa ruokatoimittaja osoittaa kaupan keskusliikkeille. Hän ei usko liikkeitä saatavan kuriin muutoin kuin säätämällä asetus, jolla ylipitkät säilytysajat kielletään.