Rakennusliiton toinen puheenjohtaja Kyösti Suokas kirjoitti liittonsa nettisivuilla 1.2. muun muassa näin: ”Rakennusliiton jäsenille oma auto on työmatkoilla välttämättömyys. Korvaavaa julkista liikennettä ei ole, ei edes Jyväskylän eteläpuolella. Tämä tosiasia on tunnustettu jopa voimassa olevassa verolainsäädännössä, joka oikeuttaa rakennusalan työntekijät vähentämään päivittäiset matkakulut oman auton käytön perusteella. ”
Suokas ilmeisesti tietoisesti – ei kai tietämättään – kirjoittaa kuten kirjoittaa. Hän jatkaa teemaa Rakentaja-lehdessä 10.2. eikä enää ole kyse tietämättömyydestä. Suokkaalla olisi ollut mahdollisuus päivittää tietonsa oikealle tolalle lukemalla Merja Kyllösen haastattelu 3.2. KU:n Viikkolehdestä. Hän katsoi päinvastoin aiheelliseksi terästää vääristelyään otsikolla ”Kohti Orwellin yhteiskuntaa”.
Suokas kierrättää jutuissaan työmatkakorvausten verovähennysten poistamista. Suokkaalle ei ole ilmeisesti tuttua se, että kilometrikorvauksilla myös kikkaillaan. Alan ennätys oli ilmeisesti erään kiinteistövälitysfirman johtajalleen maksama korvaus sadanviidenkymmenentuhannen ”ajetun” kilometrin osalta. Vankeusrangaistus siitä tuli.
Suokas ei välitä lainkaan Kyllösen lausunnosta, jossa ”hän toteaa myös, että nykyinen järjestelmä on pääosin toimiva. Duunarille kuuluu korvaus oman auton käytöstä työtehtävissä, hän sanoo. –– Auto on monelle välttämätön työväline. Järjestelmää ei ole tarkoitus romuttaa vaan karsia siitä epäterveet piirteet.”
Suokas ei jaa Kyllösen huolta siitä, että kilometrikorvauksilla on myös korvattu työntekijöiden palkkaa ja näin kierretty verot ja eläkemaksut. Rakennusliitto on aiheellisesti toiminut harmaata taloutta vastaan. Eikö tähän teemaan kuulu myös se, että palkka maksetaan palkkana ja kulukorvaukset todellisten kulujen mukaan?
Minusta niin liikenneministerin kuin ammattiliitonkin tulee vaalia sitä, että laillinen meno on turvattu. On työmiesten ja -naisten etu, että he saavat aikoinaan eläkkeensä sellaisena kuin se kuuluu saada.
Juristi Suokas piikittelee: ”Nyt valtiovalta katsoo linja-autoliikenteen tukemisen ja turhien kilometrikorvausten välttämisen niin tärkeäksi, että sen perusteella ryhdytään toteuttamaan aikanaan Neuvostoliitosta tuttua tarkoitus pyhittää keinot -politiikkaa. Valtion etu on tärkeämpi kuin ihmisten oikeus yksityiselämään.”
Minä kannatan julkisen liikenteen tukea ja vastustan turhien ja laittomien kilometrikorvausten maksamista.
Suokas sen sijaan heittäytyy vitsikkääksi. ”Liikenneministeri Merja Kyllönen (vas.) on mukava nuori nainen, joka ilmeisen vilpittömästi yrittää siirtää liikenteen painopistettä yksityisautoilusta julkiseen liikenteeseen. Mutta ministerin ulostulot osoittavat, että keskusteluja käydään liian suppeassa samanmielisten porukassa, hätiköidään ja jopa kohelletaan.”
Harvoin saa luettavakseen näin henkilöön kiinni käyvää lyttäävää kritiikkiä ja herjausta, jota Suokas ja häntä täydentävä puheenjohtaja Matti Harjuniemi esittävät
Suokas väittää, että Kyllösen tavoitteena on Pohjois-Korean tavoin ihmisten kyttääminen, orwellilainen yhteiskunta ja Neuvostoliiton meininki. Harjuniemi lisäsi tähän listaan vielä DDR:n. Kuka tuollaista soopaa uskoo!
Jotta kauhukuva olisi todellinen, Suokas maalaa eteemme kuvan, jossa ihmisiin aletaan asentaa mikrosiruja tunnistusta varten. Onko Rakennusliitossa käytössä tällainen järjestelmä, jolla poliittisesti aktiiviset ihmiset tunnistetaan? Siltä tämä nykyinen meno tuntuu.
Harjuniemi ja Suokas ilmoittivat eurovaalien jälkeen, että tämä on nyt sitten loppu. Siis politikointi. Suuttuiko Raksan voimakaksikko äänestäjille, kun Suokas ei päässytkään Brysselin koneeseen. Harjuniemen ja Suokkaan komennossa Rakennusliitto päätti jättää politikoinnin. Se on tietysti liiton oma asia, mitä se tässä asiassa päättää.
Paradoksaalista on se, että nyt se politikointi on vasta alkanutkin. Voimakaksikko on ehtinyt harjoittaa ”epäpoliittista” herjailuaan vajaan kuukauden aikana vähintään kolmeen kertaan kohdistaen nuolensa vasemmiston Kyllöseen, mutta ohi meni. Tätä nälvintää näkyi jo eduskuntavaaleissa ja samoin presidentinvaalien alla. Sinänsä pikantti yksityiskohta on siinä, että vasemmistoliitto on ainoa puolue jota Harjuniemi ja Suokas haluavat grillata.
Hesarissa 24.2. puheenjohtaja Harjuniemi jatkaa Suokkaan totuuden vastaisten kirjoitusten kierrättämistä. Meno muistuttaa tiibetiläisen rukousmyllyn pyörittämistä.
Ministerin näkemyksiä Harjuniemi ja Suokas arvostelevat muun muassa kohellukseksi ja aivomyrskyksi. Vakavasti sanoen on kuitenkin kysyttävä, ovatko he huolissaan liittonsa jäsenten eduista ja kohtelusta tulevaisuudessa erityisesti niistä asioista, jotka liikenneministerille kuuluu?
Kysynkin, kuinka monta kertaa olette olleet yhteydessä ministeri Kyllöseen? Vai onko tulkittava asia niin, ettei tarkoituksena olekaan selvittää ja viedä eteenpäin Rakennusliiton jäsenien etujen mukaisia hankkeita.
Oletteko todellisuudessa kiinnostuneita siitä mitä mieltä ministeri Kyllönen on? Vai riittääkö puskista huutelu?