Lastensuojelun avo- ja sijaishuoltoa koskevista asioista otetaan eniten yhteyttä lapsivaltuutetun toimistoon. Myös lapsen huoltoa ja tapaamisoikeutta koskevia yhteydenottoja tulee runsaasti.
Lapsiasiavaltuutetun toimistoon saapuvien kansalaisyhteydenottojen määrä ja sisältö kertovat tarpeesta parantaa kuntien palveluohjausta ja viranomaisten tiedottamista oikeusturva-asioista.
Riittämätöntä puhelinpalvelua
Lapsiasiavaltuutettu Maria Kaisa Aula kehottaa kuntia järjestämään puhelinpalvelunsa vastaamaan tarvetta.
– On lasten ja perheiden oikeusturvan kannalta huolestuttavaa, että esimerkiksi lastensuojelun ja erotilanteiden asioissa kuntien viranhaltijoita on vaikea tavoittaa.
Lapsiasiavaltuutetulle tulevista yhteydenotoista neljännes koskee lastensuojelun avo- ja sijaishuoltoa koskevia kysymyksiä. Myös lapsen huoltoa ja tapaamisoikeutta koskevissa asioissa kaivataan kovasti apua.
Yhä lisää yhteydenottoja
Lastensuojelua koskevien yhteydenottojen määrä on jatkuvasti kasvanut siitä lähtien, kun lapsiasiavaltuutetun toimisto aloitti toimintansa. Toimiston lakimiehen Jaana Tervon mukaan tämä kertoo ainakin siitä, ettei asiakkailla ole riittävästi tietoa omassa asiassaan tai yleisesti lastensuojelusta.
– Lisäksi resurssien puute monissa kunnissa on ilmeinen eikä aikaa ole riittävästi yhtä lasta tai perhettä kohden, Tervo toteaa.
Vastaukset viipyvät kuukausia
Viime vuonna lapsiasiavaltuutetun toimistoon tuli kansalaisilta 452 yhteydenottoa, kun niitä edellisvuonna saapui 406. Yhteydenottoihin vastataan niiden saapumisjärjestyksessä.
Vastauksia oli kuukausien viive. Oikeuskansleri onkin todennut ratkaisussaan kansalaisen kanteluun, ettei tilanne täytä hyvän hallinnon vaatimuksia.
– Toimiston tehtäviin ei kuulu yksittäisten lasten ja perheiden tilanteiden käsittely. Hallintolain mukaisen neuvonnan jatkuva kasvu on yllättänyt, eivätkä pienen toimiston voimavarat tähän riitä. Myös kuntien ja muiden viranomaisten tulisi tiedottaa palveluista ja oikeuksista paremmin, Maria Kaisa Aula huomauttaa.