Vasemmistonaiset kannattaa samapalkkaisuusohjelman puheenjohtaja, professori Pentti Arajärven esitystä siitä, että miesten ja naisten välinen palkkaero kurotaan umpeen parantamalla naisvaltaisten alojen palkkausta.
Palkkaeron kaventamisen voi järjestön mukaan aloittaa julkiselta sektorilta, jolla 40 prosenttia naisista työskentelee. Valtion on maksettava kunnille korotettua valtionosuutta naisvaltaisten alojen palkankorotuksiin.
Vasemmistonaisten puheenjohtaja Saila Ruuth muistuttaa, että Suomessa on vuosikausia istunut korkean tason työryhmiä ja on tehty ohjelmia palkkaeron poistamisesta, mutta kehitys on ollut tuskastuttavan hidasta.
– Eiköhän se ole jo selvää, ettei palkkaeroa poisteta kokouksilla ja papereilla vaan rahalla.
Muutos etenee liian hitaasti
Työnantajapuoli ja oikeistopuolueet uskovat palkkaerojen poistamiskeinona yhä työmarkkinoiden segregaation eli sukupuolen mukaisen jakautumisen purkamiseen. Segregaation purkaminen on Vasemmistonaisten mielestä ehdottoman tärkeä tavoite, mutta liian hidas keino palkkaerojen purkamisessa.
Moni kunta on Vasemmistonaisten mukaan päätynyt kuntatyöntekijöiden asemanparantamisen sijaan ulkoistamaan ja yksityistämään toimintojaan. Se johtaa työntekijöiden palkkojen ja työehtojen huonontumiseen eikä tuo haluttuja säästöjä.
Samapalkkaisuuden saavuttamiseksi myös perhevapaat on järjestön mukaan jaettava tasaisemmin vanhempien kesken siirtymällä perhevapaiden 6+6+6-malliin.
Naiset ansaitsivat vuonna 2009 keskimäärin 82 prosenttia miesten palkoista. Tavoitteeksi on asetettu palkkaeron pienentäminen 15 prosenttiin vuoteen 2015 mennessä mutta nykyisillä toimilla tavoitetta ei saavuteta. Naisten miehiä heikompi palkkaus on suurimmillaan 60-vuotiaiden keskuudessa, jolloin keskimääräinen palkka on 75,3 prosenttia miesten palkasta.
Vieraskielisten naisten ansiotason ero kotimaista kieltä puhuviin miehiin verrattuna arvioidaan olevan jopa yli 38 prosenttia. Naisten keskimäärin matalammat palkat näkyvät myös pienempinä eläkkeinä.