Maailmallakin mainetta niittänyt mieskuoro Seminaarinmäen Mieslaulajat palaa juurilleen esiintymällä nyt 20. kerran Jyväskylässä järjestettävässä kaiken kansan kaupunkifestivaalissa Yläkaupungin yössä.
Jyväskylän yläkaupunkiin, yliopistokampuksella ja sen lähiympäristöön sijoittuva Yläkaupungin Yö järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 1992. Se on illasta aamuun kestävä poikkitaiteellinen kaupunkifestivaali, jonka kaikkiin tilaisuuksiin on vapaa pääsy.
Tapahtuman järjestämisestä vastaa nykyisin Yläkaupungin Yö ry yhteistyökumppaneinaan muun muassa Jyväskylän museot ja kirjastot, Jyväskylän yliopisto, ylioppilaskunta, Keski-Suomen Kirjailijat ry. sekä yläkaupungin alueella toimivat ravintolat. Vuosi vuodelta tapahtuma on levittäytynyt yhä laajemmalle kaupunkialueella.
Musiikkia on tarjolla klezmeristä klassiseen ja rockista viihdekuorolauluun.
Tämänvuotinen Yläkaupungin Yö käynnistyy lauantaina 19.5. jo klo 10 vauhdikkaalla lastenohjelmalla Mäki-Matin perhepuistossa, jossa lapsille on tarjolla leikkiä, laulua ja tanssia. Lapsiperheitä hemmotellaan myös Lounaispuistossa, jossa iltapäivällä ja alkuillasta on luvassa puistopelejä, iskelmää, capoeiraa ja groovempaakin menoa.
Takaisin Seminaarinmäelle
Merkkivuoden ohjelmistossaan nuoren aikuisen ikään tullut kaupunkifestivaali peilaa omaa historiaansa. Tapahtumapaikoilla saatetaankin kokea takautumia 1990-luvun alusta.
Ensimmäisellä festivaalilla vuonna 1992 esiintynyt Seminaarinmäen mieslaulajat tekee näyttävän paluun kotikonnuilleen Seminaarinmäelle konsertoimalla yliopiston päärakennuksen edessä Alvarin Aukiolla klo 21. Semmarien show on täynnä huumoria, vauhtia ja vaarallisia tilanteita 20 miehen voimin.
Yön historia esittäytyy laajemmin yliopiston päärakennuksen aulassa 2.–31. toukokuuta esillä olevassa Yläkaupungin Yö 20 vuotta – valokuvanäyttelyssä.
Musiikkia on tarjolla Semmarien lisäksi varsin laajasti klezmeristä klassiseen ja rockista viihdekuorolauluun. Esimerkiksi yliopiston vanhassa juhlasalissa kuullaan jyväskyläläisiä huippukuoroja ja päärakennuksella Yliopiston juhlasalissa esiintyy Jyväskylä Sinfonia. Ilokiven tiloissa on tarjolla muun muassa Må Pyton -kuoron suomenkielisiä Monty Python -sovituksia sekä Lada nuevon itäeurooppalaistaa karvalakkihumppaa.
Yön monet etnokokoonpanot ammentavat musiikkiaan muinaissuomalaisista, irlantilaisista amerikkalaisista ja muistakin perinteistä.
Soitto soi aamuun asti
Tanssin ystävälle on tarjolla ohjelmaa katutanssista tanhuun ja itämaisista afrikkalaisiin askelkuvioihin. Teatteria on tarjolla monessa paikassa muun muassa Vakiopaineen kellarissa, Kaupunginkirjastolla, yliopiston Musica-rakennuksessa sekä Kampuksen urheilukentällä, jossa nähdään Teatterikoneen ja tapahtumasta aikoinaan alkunsa saaneiden Yövieraiden yhteisesitys.
Kaupungin museot ja galleriat ovat jälleen mukana Yössä mukana runsaalla kuvataidetarjonnalla. Nähtävillä on valokuvia, grafiikkaa, maalauksia, tekstiilitaidetta ja tänä vuonna myös monia taiteilijoiden työnäytöksiä. Lisäksi Äkkigalleria avaa jälleen toukokuussa ovensa Yläkaupungin alueella.
Sitkeimpiä juhlijoita varten Yläkaupungin Yö avaa sunnuntaiaamuna klo 5 Alvar Aalto -museon Café Alvarissa Aamukasteklubin, jossa on tarjolla buffet-aamiainen muun muassa sahamusiikin, harmonikkaduon ja vatsastalaulajan säestyksellä.