Pääministeri Jyrki Katainen esitti eilen kokoomuksen ministeriryhmän kokouksessa opiskelijoiden palkkojen leikkaamista.
”Ongelmana on se, että kun nuori kaveri haluaa vaikka mennä kuorma-autoyrittäjän oppiin tullakseen kuorma-autonkuljettajaksi tai mahdollisesti yrittäjäksi myöhemmin, hänelle, sille ammattia osaamattomalle nuorelle, oppimishaluiselle kylläkin, pitää maksaa ammattimiehen palkka. Eihän siinä ole mitään tolkkua”, Katainen sanoi STT:n mukaan.
Vasemmisto-opiskelijoiden puheenjohtaja Milla Jurva huomauttaa, että monet nuoret tekevät tälläkin hetkellä töitä pienellä harjoittelupalkalla tai kokonaan palkattomassa harjoittelussa. Jos nuori ei pääse lukion jälkeen opiskelemaan, usein ainoaksi vaihtoehdoksi jää harjoittelu työmarkkinatuella.
– En näe, että palkka-alella olisi työllistävä vaikutus. Tässä ajatellaan selvästi vain työnantajapuolta, Jurva sanoo.
Palkka-ale murentaisi myös ammattilaisten asemaa
– Sellainen kehitys, jossa työnantajille alennushintaan palkataan nuoria, on minusta vaarallinen sekä nuorten että alan ammattilaisten kannalta. Jos työnantajalle on houkuttelevaa palkata nuoria alennetuin palkoin, niin miten käy alan ammattilaisten, jotka tarvitsevat nimenomaan täyttä palkkaa, Jurva kysyy.
Etelä-Suomen Sanomat uutisoi tiistaina, että palkattoman tai huonopalkkaisen työharjoittelun määrä on kasvussa. Nuorten alkaa olla vaikeampaa löytää töitä kohtuullisella palkalla, koska työnantajat etsivät palkatonta tai matalasti palkattua harjoittelijaa.
Oppisopimuskoulutuksesta Jurva on osin samaa mieltä Kataisen kanssa.
– Oppisopimuskoulutusta voitaisiin lisätä, mutta en hyväksy sitä, että koulutuksessa oikeaa työtä tekeviä nuoria ei palkittaisi työstä sellaisella palkalla kuin heille kuuluu.