Kokoomus yrittää kumartaa yhtä aikaa sekä palkansaajia että yrittäjiä itse nostamassaan kiistassa sairausajan karenssista.
Kokoomuksen puoluevaltuusto hyväksyi puolitoista viikkoa sitten puoluejohdon tahdon vastaisesti kannanoton, jossa vaaditaan ensimmäistä sairauslomapäivää palkattomaksi ja ensimmäisen kahden viikon sairauslomaan 20 prosentin palkan alenemaa.
Puoluejohtaja Jyrki Katainen – kokoomuksen hyvä poliisi – aluksi vähätteli valtuuston kannanottoa sanomalla, että kyseessä on työmarkkina-asia. Viime viikolla Ylen haastattelussa hän kuitenkin löysi karenssista työpaikkojen ilmapiiriä parantavia tekijöitä.
Vapaavuori kannattaa, Sarkomaa vastustaa
Viikonvaihteessa eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jan Vapaavuori – joka näyttelee kokoomuksessa pahan poliisin roolia – kannatti Sunnuntaisuomalaisen haastattelussa karenssia ja toivoi työmarkkinajärjestöjen löytävän siitä yhteisymmärryksen.
Tiistaina puolueen palkansaajavaltuuskunnan puheenjohtaja Sari Sarkomaa tyynnytteli ehdotuksesta suivaantuneita työntekijöitä. Hän haastoi kokoomuksen puoluevaltuuston keskusteluun hyvästä ja perheystävällisestä työelämästä ja torjui sen karenssialoitteen.
Sarkomaa piti valtuuston kannanottoa ”törähdyksenä”, mutta kehui sen nostaneen esille tarpeen panostaa työntekijöiden jaksamiseen, työolojen parantamiseen, työolosuhteiden terveellisyyteen ja hyvään johtajuuteen.
Kuka johtaa kokoomusta?
SDP:n eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Sirpa Paatero kysyi tiistaina, kuka tai ketkä edustavat kokoomuksen linjaa julkisessa keskustelussa. Hän viittasi Sarkomaan tiedotteeseen ja totesi useiden kokoomuspoliitikkojen pyrkineen irrottautumaan valtuustonsa päätöksestä.
Paatero sanoi luottavansa kansan kykyyn erottaa halpa väärennys oikeasta työväenpuolueesta.
– Arviointia helpottamaan muistuttaisin työntekijän perusoikeuksia polkevat ehdotukset, kuten sairauspäivärahan karenssi, työttömyysturvan leikkaus, nuorten palkka-ale ja lakko-oikeuden rajoittaminen ovat nousseet keskusteluun kokoomuksen toimesta.