Euroopan komissio ehdotti viime viikolla, että viljelykasvipohjaiset biopolttoaineet voisivat täyttää enää puolet jäsenmaiden velvoitteesta käyttää uusiutuvaa energiaa liikenteessä. Käytännössä komissio pyrkii siis jäädyttämään viljelykasvipohjaisten biopolttoaineiden käytön nykytasolle, noin viiteen prosenttiin liikenteen käyttämästä energiasta.
Samalla komissio vahvisti, että kasviöljyistä valmistettuihin biodieseleihin liittyy nykyisistä biopolttoaineista kaikkein suurimmat epäsuorasta maankäytöstä johtuvat ilmastopäästöt. Komission taustaselvitysten mukaan esimerkiksi Neste Oilin tuottama palmuöljydiesel on fossiilista öljyä pahempi päästöjen lähde, kun epäsuorat päästöt lasketaan mukaan. Epäsuoria päästöjä syntyy, kun sademetsiä ja turvemaita raivataan palmuöljyplantaasien tieltä.
Komission päätös ei sellaisenaan pakota jäsenmaita lopettamaan ilmastopäästöiltään pahimpien biopolttoaineiden käyttöä, mutta se on erittäin vahva signaali siitä, että viljelykasvipohjaisista biopolttoaineista halutaan päästä eroon. Biopolttoaineita tulisi jatkossa tehdä jätteistä ja teollisuuden sivuvirroista. Nämä raaka-aineet eivät kilpaile ruoantuotannon kanssa eivätkä aiheuta metsien ja soiden raivaamista.
Sini Harkki, ympäristöjärjestö Greenpeace ympäristövastaava Suomessa katsoo, että komission ehdotus uudeksi biopolttoainepolitiikaksi kasvattaa Neste Oilin painetta luopua palmuöljystä. Viljelykasvien käyttö polttoainetuotannossa johtaa metsien raivaamiseen ja aiheuttaa sen takia jopa fossiilisia polttoaineita suuremmat päästöt. Neste Oilin on luovuttava nopeasti palmuöljyn ja muiden ruokatuotannon kanssa kilpailevien raaka-aineiden käytöstä.
”Vaikka Neste Oil on onnistunut vähentämään palmuöljyn suhteellista osuutta uusiutuvassa dieselissään, on palmuöljyn absoluuttinen käyttö lisääntynyt. Neste Oilin biodieselin raaka-aineista yli puolet on edelleen palmuöljyä ja Neste Oil on palmuöljyn suurimpia käyttäjiä maailmassa”, sanoo Harkki, jonka mukaan yhtiön uskottavuus vaatisi palmuöljystä luopumista.