Suomen historian ensimmäisenä kansalaisaloitteena eduskunta käsittelee turkistarhauksen kieltämistä. Turkistarhaton Suomi -kansalaisaloite kertoi torstaina keränneensä aloitteeseen yli 55 000 allekirjoitusta.
Kampanjan takana ovat Eläinsuojeluliitto Animalia, Luonto-Liitto, Oikeutta eläimille -yhdistys sekä Suomen Eläinsuojeluyhdistysten liitto.
– Käsillä on historiallinen hetki suomalaisessa demokratiassa. Kymmenet tuhannet suomalaiset ovat allekirjoituksillaan vaatineet, että turkistarhaus Suomessa päättyy. Nyt kansanedustajien ja puolueiden on nyt otettava tähän vaatimukseen kantaa. Olemme ylpeitä ja iloisia siitä, että ensimmäisessä eduskuntakäsittelyyn päätyvässä kansalaisaloitteessa kansanedustajat pääsevät ottamaan kantaa tähän moraaliseen kysymykseen, sanoi Animalian toiminnanjohtaja Kati Pulli kampanjan julkistamistilaisuudessa Helsingissä.
Kansalaisjärjestöt keräsivät aloitteeseen allekirjoituksia ympäri maan toukokuusta lähtien.
– Allekirjoitusten kerääminen on ollut järjestöjen vapaaehtoisille iso, mutta palkitseva työ. Nettidemokratian aikoina kansalaisaloitteemme painoarvoa lisää se, että nimet on kerätty käsityönä papereilla, eli tapaamalla suomalaisia kaduilla ja toreilla sekä pyytämällä heidän tukeaan. Vapaaehtoisemme ovat käyneet viime kuukausina tuhansia keskusteluja turkistarhauksesta. Niiden viesti on ollut selvä: turkistarhaus on monen mielestä epäeettinen elinkeino, jota ei voi perustella rahalla, kertoi Luonto-Liiton pääsihteeri Leo Stranius.
Seuraavaksi tavataan kansanedustajia
Seuraavaksi kansalaisjärjestöjen edustajat aikovat tavata kansanedustajia ja keskustella heidän kanssaan turkistarhauksesta.
– Muistutamme kansanedustajia siitä, että turkistarhaus on ensisijaisesti moraalinen kysymys. Kansanedustajat tulevat äänestämään siitä, onko oikein pitää vuosittain miljoonia villieläimiä pikkuruisissa häkeissä vain niiden turkkien tähden. Napinpainallus eduskunnassa on kannanotto vuosittain miljoonien eläinten elämään, muistutti Kati Pulli.
Hallitusohjelman mukaan turkistarhausta voidaan kehittää. Julkisuudessa on ehditty etukäteen epäillä, että hallituspuolueiden kansanedustajat vetoavat hallitusohjelman turkiskirjaukseen ottaessaan kantaa kansalaisaloitteeseen.
Järjestöt ovat eri mieltä.
– Toivon, että eduskunta ei lähetä kansalaisyhteiskunnalle viestiä, että vain hallitusohjelmaa kirjaimellisesti myötäilevillä kansalaisaloitteella on läpimenon mahdollisuus. Se viesti olisi demokratian kannalta kyseenalainen, huomautti Leo Stranius.
Nimien kerääminen kansalaisaloitteeseen jatkuu 13.11. asti. Sen jälkeen allekirjoitukset luovutetaan tarkastettavaksi Väestörekisterikeskukselle. Aloitteen tultua Väestörekisterikeskuksen hyväksymäksi se luovutetaan eduskunnalle, joka käsittelee sen oman työjärjestyksensä mukaisesti.