– Suomella ja suomalaisilla ei ole varaa nykyisenkaltaiseen EK:hon [Elinkeinoelämän keskusliittoon]. Sen toimintatapa on haitaksi sopimisen kulttuurille, suomalaiselle työlle ja osaamiselle sekä koko yhteiskunnalle, Palvelualojen ammattiliitto PAMin puheenjohtaja Ann Selin sanoi liiton edustajistolle.
Selin piti edustajiston tiistaina alkaneessa kokouksessa puheen. Hän moitti työnantajia voimakkaasti koulutusoikeuden vastustamisesta. Hän korosti, että työnantajan edustajat sanovat ei osaamiselle ja pidemmille työurille, vaikka puolueet ja työmarkkinajärjestöt oikealta vasemmalle vannovat juuri koulutuksen ja osaamisen nimiin.
– EK:ssa tuntuu olevan melkoinen sekasorron tila. Sen jäsenliitot kummeksuvat keskusjärjestönsä tapaa toimia, isännät tekevät voimansa tunnossa päätöksiä, joiden pitkän tähtäimen vaikutuksista heillä ei tunnu olevan mitään käsitystä. Neuvottelijoilla ei selvästikään ole etukäteen isäntien tahto tiedossa, Selin sanoi.
Hän ilmaisi puheessa myös huolensa siitä, että EU:n kiristyvä talouspoliittinen ohjaus saattaa rajata jäsenvaltioiden mahdollisuutta itsenäiseen talouspolitiikkaan.
– Suomalaisen kannalta oleellista on havaita komission halu säädellä entistä tarkemmin myös palkanmuodostusta ja eläkepolitiikkaa. Perinteisesti on katsottu, että kyseiset seikat kuuluvat kansalliseen päätäntävaltaan.
Selinin mukaan talouskriisin aikana käyttöön otettu uusi lainsäädäntö uhkaa ulottaa eurooppalaisen päätöksenteon myös näihin kokonaisuuksiin, mikä tarkoittaa päätösvallan liukumista pois Suomesta ja kansallisista neuvottelupöydistä.
– Tämä tapahtuisi komission tahdon mukaan siis ilman EU:n perussopimusten muuttamista, demokratian kannalta kyseenalaisella tavalla ja erittäin vähäisellä kansalaiskeskustelulla. Tähän meidän pitäisi Suomessa vihdoin herätä ja reagoida, Selin vaati.
Hän arvioi, että palkat ovat vaarassa painua alas, mikäli komissio puuttuu palkanmuodostukseen. Hän viittasi Etelä-Euroopassa jo alkaneeseen kehitykseen.
PAMin edustajisto kokoontuu Helsingin Paasitornissa 6. ja 7. marraskuuta. Edustajistolle valitaan uusi puheenjohtaja ja yksi hallituksen paikka täytetään.