Nykymenolla kolmannes maailman väestöstä elää ilman kunnollista vessaa vielä vuonna 2015, toteaa Maailman terveysjärjestö WHO:n ja Unicefin tuore raportti . Sanitaatiota koskevaa vuosituhattavoitetta ei siis saavuteta.
– Joka päivä satoja lapsia kuolee puutteellisen sanitaation takia. Tämä on valtava katastrofi siinä missä massiivinen maanjäristys tai tsunamikin, Unicefin sanitaatiotyötä johtava Sanjay Wijesekera muistutti raportin julkistamistilaisuudessa.
Puutteellinen sanitaatio aiheuttaa ripulia. Ripuli on yksi suurimmista lasten kuolemaan johtavista syistä. Se aiheuttaa noin kymmenen prosenttia lapsikuolleisuudesta.
Vaikka ripuli itsessään ei tappaisi, se johtaa usein aliravitsemukseen, joka heikentää lapsen vastustuskykyä. Yli kolmannes lapsikuolleisuudesta on kytköksissä aliravitsemukseen.
Vuosituhattavoitteissa ilman turvallista sanitaatiota elävien ihmisten osuus maapallon väestöstä pyritään puolittamaan vuosien 1990 ja 2015 välillä. Nyt tavoitteesta ollaan jäämässä kahdeksalla prosentilla, noin puolella miljardilla ihmisellä.
Kaikkiaan turvallista sanitaatiota vaille jää raportin mukaan vuonna 2015 noin 2,4 miljardia ihmistä.
Raportti perustuu tuoreimpiin saatavilla oleviin, vuoden 2011 tilastotietoihin.
Tilastojen mukaan melkein kahdella kolmanneksella maailman väestöstä (64 prosentilla) on pääsy turvalliseen sanitaatioon, eli mahdollisuus käyttää vessaa, joka pitää ihmisten ulosteet erillään ihmisistä.
Turvallisen sanitaation piirissä on nyt 1,9 miljardia ihmistä enemmän kuin vuonna 1990.
Noin 2,5 miljardilla ihmisellä ei ole kunnon vessaa. Heistä 761 miljoonaa käyttää jaettuja sanitaatiotiloja ja 693 miljoonaa käyttää tiloja, jotka eivät täytä hygienialle asetettuja vähimmäisvaatimuksia.
Miljardi ihmistä tekee tarpeensa taivasalla. 90 prosenttia heistä asuu maaseudulla.