Kaksi Euroopan suurinta vaatteiden jälleenmyyntiketjua, ruotsalainen H&M ja espanjalainen Inditex ilmoittivat maanantaina allekirjoittavansa juridisesti sitovan sopimuksen turvallisuuden parantamiseksi Bangladeshin vaatetehtaissa.
H&M on suurin vaatteiden tuoja Bangladeshista. Inditex tunnetaan muun muassa tuotemerkistään Zara.
Myös brittiläiset Primark ja Tesco sekä hollantilainen C&A aikovat allekirjoittaa.
Clean Clothes -kampanja pitää sopimusta oikeasti turvallisuutta parantavana.
Suurimmista amerikkalaisista yhtiöistä ainoastaan PVH on allekirjoittamassa. PVH – jonka tuotemerkkejä ovat Calvin Klein, Tommy Hilfiger ja Izod – ilmoitti jo viime vuonna hyväksyvänsä sopimuksen, samoin saksalainen Tchibo.
Sen sijaan kaksi suurinta amerikkalaisfirmaa, Gap ja Wal-Mart, ilmoittivat maanantaina, ettei sopimus kelpaa niille. Wal-Mart on toiseksi suurin Bangladeshin vaatetehtaiden asiakkaista.
Gapin edustajat sanoivat, että yhtiö olisi muuten valmis allekirjoittamaan, mutta se ei hyväksy sitä, miten sopimuksen perusteella ratkotaan erimielisyydet oikeusistuimissa.
Riippumattomat tarkastukset
Keskiviikko 15. toukokuuta on asetettu takarajaksi Bangladeshin tehtaiden palo- ja rakennusturvallisuutta koskevan sopimuksen hyväksymiselle. Sopimusta ovat olleet neuvottelemassa Kansainvälinen työjärjestö ILO, kansainväliset ja Bangladeshin omat ammattiliitot sekä kansalaisjärjestöt.
Maailman vaateteollisuuden työntekijöiden oikeuksien puolesta kampanjoiva kansainvälinen Clean Clothes Campaign -kansalaisjärjestö (CCC) allekirjoittaa sopimuksen todistajan ominaisuudessa.
Clean Clothes pitää valtavana edistysaskeleena sitä, että H&M ja Inditex liittyvät sopimukseen. Samalla se kiittää PVH:ta ja Tchiboa edelläkävijän roolista.
CCC:n Ineke Zeldenrust sanoo järjestön nettisivulla, että sopimus sisältää kaikki tarvittavat ainekset ollakseen tehokas. Näitä ovat riippumattomat turvallisuustarkastukset, joista laaditaan julkiset raportit, pakolliset korjaukset ja uudistukset sekä jälleenmyyjien velvollisuus lopettaa hankinnat sellaisilta yhtiöiltä, jotka kieltäytyvät panemasta turvallisuusparannuksia toimeen.
Suuryhtiöt sitoutuvat myös itse sijoittamaan enimmillään puoli miljoonaa dollaria vuodessa turvallisuuden parantamiseen bangladeshiläisten alihankkijoidensa tehtaissa.
Etsinnät Dhakan lähellä kolme viikkoa sitten tapahtuneen tehtaan romahtamisen uhrien löytämiseksi lopetettiin tiistaina, kun sunnuntain jälkeen ei enää ollut löytynyt lisää ruumiita. Viralliseksi uhrimääräksi jäänee näin 1 127 kuollutta, vaikka kymmeniä ihmisiä on yhä kateissa.
Aiheesta enemmän perjantaina 17.5. ilmestyvässä Viikkolehdessä.