Valtiopäiväneuvos Esko Helle kertoi kolme syytä, miksi hän halusi järjestää 75-vuotispäiviensä juhlaseminaarin 151-vuotiaalla Turengin Tsaarin asemalla. Asema toimii nykyään tilausravintolana sekä seminaarien pitopaikkana.
– Turengista piti tulla Pietarin radan risteysasema, ja siksi pieni kylä sai ihmeteltäväkseen suuren, tsaari Aleksanteri II:lle kelpaavan aseman, joka löi laudalta jopa pienempien kartanoiden päärakennukset.
Helle kertoi aloittaneensa vakituisen junassa matkustamisen Turengin asemalta 1. syyskuuta 1949 aloittaessaan keskikoulun Hämeenlinnassa. Tuolloin juna puksutteli Turengista Hämeenlinnaan puoli tuntia.
– Junan aikataulut olivat sellaisia, että saimme luvan olla poissa jopa aamuhartauksista.
Vuonna 1862 valmistunut Helsinki-Hämeenlinna-rata laittoi liikkeelle valtaisan kehityksen. Rata yhdisti sisämaan Itämereen ja emämaahan Venäjään.
Helle muistutti, että vuoden 1863 säätyvaltiopäivien koolle kutsumisen perimmäisensä syynä oli valtion velkaantuminen rautatien rakentamisen vuoksi. Tarvittiin nopeita lainapäätöksiä.
– Vaikka vain pieni osa suomalaisista sai varakkuuden, ammattiaseman ja syntyperänsä perusteella osallistua säätyvaltiopäiville, oli säännöllisten säätyvaltiopäivien kokoontuminen merkittävä askel kohti demokratiaa ja yleistä ja yhtäläistä äänioikeutta.
Helteen mukaan Turenki ja Janakkalan kunta sijaitsevat keskeisellä paikalla. Sekä Helsinkiin että Tampereelle on matkaa vain 93,5 kilometriä.
Päätöksenteosta tullut näytelmää
Helteen mielestä valtiollinen ja kunnallinen demokratia ovat menettäneet hohtoaan sitä mukaa, mitä riippuvaisemmiksi on tultu maailmanmarkkinoista.
– Itse pidän suhteellista vaalia demokraattisempana kuin anglosaksista enemmistövaalia. Vaalitapa ratkaisee sen, millainen puoluejärjestelmä maassa on. Suhteellisuusongelmaa ei ratkaista vaalipiirejä suurentamalla.
– Valitettavasti kansalaiset seuraavat päätöksentekoa kuin näytelmää tajuamatta, että he itse ovat osa näyttämöä.
Helle siteerasi pakinoitsija Ollia: ”Selviä asioita on helpompi sanoa hämärästi kuin hämäriä asioita selvästi.”
– Euroopalla tarkoitan koko Eurooppaa enkä vain EU-maita. EU:n ja demokratian suhteen olen sitä mieltä, että toisten ohi puhuminen sallittakoon, mutta puhumattomuutta ei.