Jokaisella kuntalaisella on lain mukaan oikeus tehdä aloite haluamastaan asiasta haluamallaan tavalla. Syksyllä kunnat voivat ottaa vastaan oikeusministeriön tarjoaman Kuntalaisaloite.fi-verkkopalvelun, joka on maksuton. Kunta voi itse päättää, liittyykö se palveluun.
Internetin lisäksi kuntien on jatkossakin otettava vastaan myös käsin ruutupaperille kirjoitetut tai puhelimessa kerrotut aloitteet.
– Kuntalaisaloite-palvelu ei varmastikaan vähennä aktiivisuutta, Suomen Kuntaliiton viestintäjohtaja Jari Seppälä arvioi.
– Uskon, että tämä lisää kuntalaisten aktiivisuutta, Mikkelin kaupungin viestintäpäällikkö Satu-Mari Tolonen pohtii.
Uusi väylä antaa Tolosen mukaan kuntalaisille uuden mahdollisuuden osallistua ja vaikuttaa. Hän uskoo verkkopalvelun takaavan, että kaikki aloitteet käsitellään, eivätkä esimerkiksi unohdu matkan varrelle.
Alkuvuonna Mikkeli on saanut kuntalaisiltaan kaksi aloitetta. Toinen aloite koski valtuutettujen sähköpostiosoitteiden yhtenäistämistä, toinen viittomakielen käyttöä kaupungin viestinnässä.
Aloitteet ovat esillä kaupungin nettisivuilla, samoin niiden käsittely ja saamat vastaukset.
Aloitteisiin on vastattava
Jyväskylän kaupungin kehittämisjohtaja Tapio Soini ei usko verkkopalvelun tuovan muutosta aloitemenettelyyn. Sen sijaan se saattaa merkitä kunnalle lisää työtä.
– Jokaiseen yhteydenottoonhan on jollakin tavalla vastattava, Soini toteaa.
Verkkotiedottaja Kirsti Pehkonen kertoo, että jyväskyläläisillä on ollut jo vuosituhannen alusta mahdollisuus tehdä aloitteita myös kaupungin verkkosivuilla olevalla lomakkeella. Vuosittain aloitteita tehdään noin sata.
Pehkosen mukaan Jyväskylässä kokeillaan, voiko uusi palvelu korvata nykyisen. Kuntalaisaloite.fi ei kuitenkaan syrjäytä käytössä olevia aloite- ja palautejärjestelmiä.
– Kyllä ihmiset ovat aktiivisia, kun vain löytyy se paikka, jonne he voivat turvallisin mielin jättää viestinsä, Pehkonen kertoo.
Erityisen hyvänä puolena Pehkonen näkee tietosuojatun sovelluksen käytön. Tätä nykyä sellaista ei kuntalaisille ole tarjolla.
Vajaat yhdeksän aloitetta vuodessa
Kuntalaisten aloiteaktiivisuus ei ole ollut järin suurta. Tilaston mukaan vuonna 2011 kunnissa tehtiin keskimäärin 8,8 aloitetta vuodessa. Pienissä kunnissa aloitteiden määrä jäi 2,4:ään. Yli 100 000 asukkaan kaupungeissa aloitteita tehtiin keskimäärin 71.
Joka viidennessä kunnassa aloitteita ei tehty lainkaan.
Eniten aloitteita tehtiin teknisistä palveluista, toiseksi eniten liittyen sivistys- ja kulttuuripalveluihin sekä sosiaalitoimeen.
– Esimerkiksi katujen hoito ja valaistus ovat sellaisia asioita, joista kuntalaisten on helppo tehdä aloitteita, Kuntaliiton Seppälä tuumaa.