Koe-eläinten käytön on määrä vähetä ja niiden olojen parantua kuun vaihteessa, kun uusi koe-eläinlainsäädäntö astuu voimaan.
Elokuun alussa tulee voimaan uusi laki tieteellisiin tai opetustarkoituksiin käytettävien eläinten suojelusta sekä kaksi sitä tarkentavaa asetusta. Uudistuksilla pannaan täytäntöön EU:n uusi koe-eläindirektiivi.
Keskeisenä tavoitteena on korvaamisen, vähentämisen ja parantamisen periaatteen edistäminen, mikä tarkoittaa, että eläinten käyttöä on pyrittävä korvaamaan muilla menetelmillä aina, kun se on mahdollista. Jos eläimiä joudutaan käyttämään koe-eläiminä, niitä käytetään niin vähäinen määrä kuin mahdollista ja eläimille aiheutuvaa kipua, tuskaa, kärsimystä tai pysyvää haittaa pyritään vähentämään pienimpään mahdolliseen.
Isommat häkit
Suomen lakiuudistuksessa asetetaan uusia, nykyistä yksityiskohtaisempia vaatimuksia koe-eläinten pidolle ja hoidolle sekä eläintutkimusta tekeville laitoksille. Eläinten pitopaikkojen vähimmäispinta-alat kasvavat nykyisestä. Pinta-alavaatimusten toteuttamiseen on kuitenkin siirtymäaika eli vähimmäispinta-alat tulevat käytäntöön vasta 1.1.2017 alkaen.
Lisäksi toiminnanharjoittajien on nimettävä eläinten hyvinvointiryhmä, johon kuuluu ainakin eläinlääkäri, eläinten hyvinvoinnista laitoksessa vastaava henkilö sekä tutkijajäsen. Ryhmä kehittää eläinten hyvinvoinnin seurantaa ja valvontaa sekä neuvoo henkilöstöä eläinten hyvinvointiin liittyvissä kysymyksissä.
Yllätystarkastuksia
Kaikista eläinkoeluvan saaneista hankkeista laaditaan jatkossa yleistajuinen tiivistelmä, joka julkaistaan verkossa lupalautakunnan sivuilla. Tiivistelmässä kerrotaan kokeen tavoitteista, haitoista ja hyödyistä, kokeessa käytettävistä eläimistä sekä selvitetään, miten lainsäädännön periaatetta on noudatettu hanketta suunniteltaessa.
Toiminnan valvonta keskitetään jatkossa kahteen aluehallintovirastoon. Osa tarkastuksista tehdään jatkossa ennalta ilmoittamatta.