Työministeri Lauri Ihalaisen (sd.) mukaan tuoreet työllisyysluvut viestittävät työllisyyssopimuksen kasvaneesta tarpeesta. Työ- ja elinkeinoministeriön työllisyyskatsauksen mukaan työttömien työnhakijoiden määrä kasvoi toukokuusta 32 700lla, ollen kesäkuussa 301 700.
– Tässä tilanteessa tarvitaan työllisyysbudjettia ja kokoavaa työmarkkinaratkaisua. Kun vienti ei vedä talouskriisin takia, kotimaista kulutusta on ylläpidettävä. Myönteistä kuitenkin on, että työllisyysaste on Tilastokeskuksen mukaan 72,1 prosenttia, mikä on 0,4 prosenttiyksikköä suurempi kuin viime vuonna.
– Tuoreet työttömyysluvut osoittavat entistä selkeämmin, että hallituksen on koottava työllisyys- ja elvytyspaketti, jolla työttömyys voidaan kääntää laskuun. Lisäbudjetin yhteydessä on löydettävä nopeita toimia, joilla työllisyysastetta voidaan nostaa. Nämä toimet ovat muun muassa homekoulujen sekä tie- ja raideverkoston kunnostamista sekä kohtuuhintaisten asuntojen rakentamista. Syksyn budjettiriihessä työllisyysmäärärahoja on lisättävä 30 %:n aktivointiasteen ja nuorisotakuun turvaamiseksi.
Kasvun ja työllisyyden edellytysten luomiseksi tulevan syksyn työmarkkinaratkaisulla on iso merkitys, jotta elinkeinoelämälle ja kotimarkkinoille kyetään luomaan näköalaa ja vakautta.
– Työmarkkinoille tarvitaan nyt kokoavaa, pitkäkestoista ja maltillista työmarkkinaratkaisua. Hallitus on ilmoittanut valmiudestaan tukea kokoavaa työmarkkinaratkaisua, jos sellainen syntyy. Työmarkkinaratkaisun on tässä tilanteessa varmistettava myös kotimainen ostovoima.
– Hallitus on kehysriihessä tehnyt kattavat ratkaisut työllisyyden vahvistamiseksi veroratkaisuilla sekä muun muassa rikkidirektiivikompensaation kautta. Lisäksi hallitus on sitoutunut loppuvaalikauden aikana välttämään teollisuudelle aiheutuvien kustannusten tai sääntelytaakan lisäämistä. Lisäksi on pohdittava, olisiko mahdollisuutta alentaa meriliikenteen väylämaksuja. Vetoan edelleen suomalaiseen elinkeinoelämään, jotta se tekisi osansa investointeina, jotta työttömyys saadaan laskuun.
Työministeri Ihalainen muistuttaa, että kesän aikana noussut nuorten työttömyys johtuu siitä, että opiskelijoita ilmoittautuu työnhakijoiksi. Hallitus tukee voimakkaasti työnantajia nuorten työllistämiseksi muun muassa Sanssi-kortilla sekä korottamalla merkittävästi työnantajille suunnattuja oppisopimuskorvauksia. Alle 25-vuotiaiden työttömyyksistä päättyi ennen kolmen kuukauden työttömyyttä tammi-kesäkuussa keskimäärin 73,5 prosenttia.
– Yhdenkin nuoren palkkaaminen on yhteiskunnallinen teko. Nuorisotakuun onnistumiseksi tarvitaan kansallisia talkoita.