Syyrian sisällissota ajaa jatkuvasti lisää ihmisiä liikkeelle, mutta yhä useampi heistä – ja muista Eurooppaan pyrkivistä pakolaisista – yrittää välttää Kreikan. Se kasvattaa painetta muissa Balkanin maissa.
Pakolaistulvan ja talouskriisin piinaama Kreikka sulki rajansa keväällä 2012. Joukoittain laittomiksi maahantulijoiksi kutsuttuja ihmisiä on teljetty pidätyskeskuksiin, joista kantautuu tietoja julmista ihmisoikeusloukkauksista.
Afganistanista paennut muusikko Hasam Nazari, 25, on ollut Kreikassa puolitoista vuotta. Hän kertoo kokeneensa kauheita yrittäessään viidesti päästä rajan yli pohjoiseen.
Tulokas viedään Makedoniassa metsään, riisutaan alastomaksi ja kaikki omaisuus varastetaan.
Unkarin kautta Itävaltaan pyrkinyt Nazari on joutunut palaamaan Kreikkaan menetettyään rahansa heti rajan takana.
Rosvot odottavat
– Näimme, miten mafiajoukkio raiskasi 13-vuotiaan päästyämme Makedonian rajan yli Fyromiin. Jos ei ole euroja, siellä joutuu silvotuksi, Nazari kertoo.
Aseistettu moottoripyöräjengi odottaa heti rajan takana. Tulokas viedään metsään, riisutaan alastomaksi ja kaikki omaisuus varastetaan.
– Pahoinpitelyltä välttyy vain hyvällä tuurilla. Meidät hakattiin poliisien silmien alla, mutta he eivät olleet näkevinään, Nazari jatkaa.
Vuorten yli Bulgariaan
Siirtolais- ja pakolaisvirtojen kasvu Balkanilla näkyy tilastoissa tänä vuonna, myöntää Frontexin tiedottaja Isabella Cooper. Laitos vastaa EU:n ulkorajojen turvallisuudesta.
Länsi-Balkanilla kasvua on 300 prosenttia. Eniten pyrkijöitä on Bulgariaan. Syyriasta, Algeriasta, Irakista ja Pakistanista tulevien määrä on kuusinkertaistunut.
– Vuoden alusta lähtien rajan yli on tullut 60–70, joskus jopa 100 henkeä päivässä, Cooper kertoo.
YK:n pakolaisviraston UNHCR:n Bulgarian toimiston tiedottaja Boris Tšeširkov sanoo, että suurimmat ryhmät ylittävät nyt Bulgarian ja Turkin rajan Strandžan vaikeakulkuisen vuoriston kautta.
Ihmissalakuljettajat pyysivät aiemmin matkasta Evrosjokea pitkin Turkin ja Kreikan rajalle 500 euroa hengeltä, mutta taksa on noussut jopa 3 500 euroon.
Serbian kautta Unkariin
Serbiaan saapui luvatta 2 000 henkeä vuonna 2010, mutta määrä viisinkertaistui 2011 ja tänä vuonna ollaan jo 20 000:ssa, kansalaisjärjestöjen siirtolaiskeskus laskee.
– Yritämme huolehtia tulijoista, mutta Serbian voimavarat ovat rajoitetut, eikä EU:lta heru apua, valittaa Serbian rajapoliisin päällikkö Nenad Banovic.
Afganistanilaisen Nazarin mukaan pakolaisia hakeutuu Pohjois-Serbian Suboticaan. Perheet majailevat vanhassa tiilitehtaassa ja odottavat tilaisuutta livahtaa rajan yli Unkariin.
Moni jää kiinni rajalla ja palautetaan Serbiaan. Jotkut kuitenkin onnistuvat, ja se innostaa muita yrittämään yhä uudelleen, Nazari sanoo.