Nokian entisen toimitusjohtajan Stephen Elopin Suomessa tienaama jättieläke on nostanut esiin vaatimuksia eläkekatosta. SAK:n ekonomistin Ilkka Kaukorannan mukaan eläkekatto nostaisi vakuutusmaksuja välittömästi noin 0,9 prosenttiyksikköä eli tulisi työntekijöille kalliiksi.
Kaukoranta kirjoittaa SAK:n blogissa eläkekaton aiheuttaman eläkemaksujen nousupaineen johtuvan siitä, että se pienentäisi välittömästi eläkemaksujen perusteena olevaa palkkasummaa. Eläkkeet sen sijaan pienenisivät vasta vuosikymmenten päästä, koska perustuslain omaisuuden suojan takia maksussa olevia tai ansaittuja eläkkeitä ei voi eläkekatolla pienentää.
Nykyisin työeläkettä karttuu koko palkasta ja myös eläkemaksut peritään koko palkasta. Jos eläkekatto astuisi voimaan, vain osa palkasta kartuttaisi eläkettä ja eläkemaksuja perittäisiin vain osasta palkkaa, Kaukoranta kertaa työeläkkeiden peruslogiikkaa.
”Vuorineuvosten kiinnostus heikkenisi”
Jos eläkekatto toteutettaisiin esimerkiksi niin, että kaksi kertaa keskipalkan ylittävä osa palkkaa ei kartuttaisi eläkettä eikä sen perusteella eläkemaksuja perittäisi, niin eläketurvakeskuksen laskelmien mukaan tämä toisi nykyisiin eläkemaksuihin välittömästi 0,9 prosenttiyksikön nousupaineen.
”Pitkällä aikavälillä eläkekaton johdosta eläkkeet pienenisivät, jolloin vaikutus eläkemaksuun katoasi. Pitkälläkään aikavälillä eläkekatto ei kuitenkaan johtaisi eläkemaksujen pienenemiseen”, kirjoittaa Kaukoranta.
Hän pitää yhtenä eläkekaton riskinä sitä, että jos suurituloisten eläketurva tulee pääasiassa yksityisistä vakuutuksista, niin vuorineuvosten kiinnostus turvata työeläkkeiden rahoitus heikkenisi.
Voisi kasvattaa tuloeroja
Kaukorannan mukaan eläkekatto voisi jopa kasvattaa tuloeroja, vaikka sitä kannattavien tavoite on pienentää niitä. Tavallisen työntekijän tuloja se pienentäisi välittömästi, mutta suurituloisten tulisi maksaa eläkemaksuja vain katon alittavasta osasta palkkaa, jolloin heidän maksunsa pienenisivät.
”Säästyneillä rahoilla suurituloiset voisivat hankkia yksityisiä ostoeläkkeitä, jolloin kokonaisuutena suurituloisten eläkkeet voisivat jopa nousta”, kirjoittaa Kaukoranta.
Eläkekattoa parempana keinona tulontasaukseen hän pitää solidaarista palkkapolitiikkaa ja progressiivista verotusta.