Kansanedustaja Anna Kontula (vas) on huolissaan kodin ulkopuolelle sijoitettujen lasten oikeusturvasta. Samaan tapaan kuin ajoneuvot, myös lasten sijaishuollon yksiköt tulisi hänen mielestään patistaa rutiinitarkastukseen kerran vuodessa.
– Lakisääteiset valvontavelvoitteet ovat kyllä kattavat. Käytännössä valvonta ei kuitenkaan toimi välinpitämättömyyden ja resurssipulan vuoksi, Kontula sanoo.
Hän jätti aihetta koskevan lakialoitteen eduskunnalle tiistaina.
Kontula perustelee aloitetta sillä, että esimerkiksi aluehallintoviranomaiset eivät juurikaan ehdi oma-aloitteeseen tarkastustoimintaan. Kunnissa säännöllinen valvonta ei näytä olevan ykköshuolena.
Lisäksi maanantaina julkaistu Valviran selvitys paljastaa myös, että jopa kolmannes lastensuojelun henkilöstöstä on epäpätevää.
Kontula ei tässä tilanteessa pidäkään ihmeenä, että laitoksista on raportoitu toistuvasti lasten nöyryyttävää kohtelua ja oikeuksien laitotonta rajoittamista. Asiasta ovat huomauttaneet muun muassa eduskunnan oikeusasiamies ja valtion tarkastusvirasto.
– Kun kysymys on lapsista, pitäisi valvonnan toimia moitteettomasti riippumatta siitä, onko ilmennyt syytä erityiseen huoleen, Kontula linjaa.
Suomessa kodin ulkopuolelle sijoitettujen lasten määrä on poikkeuksellisen suuri. Kaksi vuotta sitten sijoituksessa oli 17 800 lasta. Heistä 15 prosenttia oli sijoitettuna ammatillisiin perhekoteihin, 35 prosenttia yksityiskoteihin ja 38 prosenttia lastensuojelulaitoksiin.
– Suomessa katsastetaan vuosittain 2,5 miljoonaa ajoneuvoa. On kumma, jos ei seitsemänsadan ammatillisen sijaishuoltoyksikön määräaikaistarkastuksia saada toimimaan, Kontula huomauttaa.