Eurovaalien ennakkoäänestys alkaa Suomessa keskiviikkona 14. toukokuuta ja jatkuu tiistaihin 20. toukokuuta. Varsinainen vaalipäivä on sunnuntaina 25.5.
Ennakkoäänestämisen merkitys on jatkuvasta kasvanut. Viime eurovaaleissa, vuonna 2009, ennakkoon äänesti 17,3 prosenttia suomalaisista äänioikeutetuista, kun kaikkiaan äänioikeutensa käytti 38,6 prosenttia suomalaisista. Ennakkoäänten osuus oli tuolloin 1,1 prosenttiyksikköä suurempi kuin vuoden 2004 vaaleissa, vaikka äänestysaktiivisuus laski 0,7 prosenttiyksikköä.
Europarlamenttivaalit ovat olleet kansaa vähiten kiinnostavat vaalit. Viime kerralla Suomen äänestysprosentti oli 38,6 . Kaikkien EU-maiden keskimääräinen äänestysprosentti oli 43.
Viimeksi gallupit pettivät
Viime kerralla vasemmistoliitolle kävi huonosti. Se ei saanut EU-kriittisiä kannattajiaan liikkeelle ja menetti 3,20 prosenttiyksikköä ääniosuudestaan ja samalla ainoan europarlamentaarikon paikkansa 7. kesäkuuta 2009 pidetyissä vaaleissa. Tuolloin vielä kesäkuun alkupäivinä julkaistut kyselytutkimukset lupasivat vasemmistoliitolle yhtä paikkaa 7,5 prosentin kannatuksella. Puolueen EU-vaalikannatus oli toukokuussa 8–9 prosenttia. Lopputulos oli 5,93 prosenttia.
Vaalitappion vuoksi puolueen silloisen puheenjohtaja Martti Korhonen ilmoitti eroavansa välittömästi. Hänen seuraajakseen valittiin puoluevaltuuston ylimääräisessä kokouksessa kolmen viikon kuluttua Paavo Arhinmäki.
Tällä kertaa puolue on panostanut ehdokaslistaansa, jolla on muun muassa puolet sen eduskuntaryhmästä, ja saanut vaalityön ajoissa käyntiin. Puheenjohtaja Paavo Arhinmäki on kuitenkin toiveikkaasta ilmapiiristä huolimatta muistuttanut siitä, että kannattajat pitää saada liikkeelle äänestämään asti.
Vaalit 28 maassa
Tämänkertaiset vaalit toimitetaan koko Euroopan unionin alueella eli 28 maassa 22.5. – 25.5.
Hollannissa ja Yhdistyneessä kuningaskunnassa vaalipäivä on torstaina, Irlannissa perjantaina ja Kyproksella, Maltalla, Latviassa ja Slovakiassa lauantaina. Tšekissä äänestetään perjantaina ja lauantaina. Muissa jäsenvaltioissa vaalipäivä on sunnuntai.
Europarlamenttiin valitaan yhteensä 751 jäsentä Euroopan parlamenttiin jäsenvaltiosta. Suomesta parlamentaarikkoja valitaan 13. Suurimmat maakohtaiset ryhmät tulevat Saksasta (96), Ranskasta (74), Iso-Britanniasta (73) ja Italiasta (73).
Suomea isompia EU-maita on 16 ja Suomen ryhmä on samankokoinen Tanskan ja Slovakian ryhmien kanssa. Ruotsista europarlamenttiin valitaan 20 parlamentaarikkoa.
Europarlamentaarikkojen määrä vähenee näissä vaaleissa 15 parlamentaarikolla. Nyt esimerkiksi Saksasta valitaan edustajia kolme vähemmän kuin viisi vuotta sitten. Suomen edustajaluku pysyy ennallaan. Viime vaaleihin se väheni yhdellä.
Ennakkoäänestyspaikkoja Suomessa on 850, joista 41 on posteissa. Ennakkopaikoissa äänestämistä varten mukaan tarvitaan kuvallinen henkilöllisyysasiakirja ja ennakkoon voi äänestää myös kotipaikkakuntansa ulkopuolella.
Ennakkoäänestyspaikat löytyvät osoitteesta www.vaalit.fi.