Vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtaja Annika Lapintie muistuttaa siitä, että hallituksen kehysriihessä päättämä eläkeindeksien jäädyttäminen on tulonsiirto tavallisilta eläkeläisiltä työnantajille ja työssäkäyville ihmisille.
– Eniten indeksien jäädyttämisestä kärsivät pienituloiset eläkeläiset, joille jää hintojen noustessa entistä vähemmän käteen. Eläkeindeksin leikkaus vaikuttaa alentavasti myös tulevien vuosien eläkkeisiin, Lapintie toteaa blogissaan.
Hän toteaa, että vasemmistoliitto ei hyväksynyt kehysriihessä hallituksen tekemää päätöstä leikata eläkkeitä.
– Esitimme, että hallitusohjelmasta pidetään kiinni, ja tehdään veronkorotuksia leikkausten sijaan. Tämä ei kelvannut muille puolueille, vaan vasemmisto sysättiin oppositioon, hän kertaa kevään tapahtumia.
Vähimmäistasoja
Eläkejärjestelmät ovat eri Euroopan maissa erilaisia. Lakisääteisiä eläkkeitä täydentävät usein sopimuksenvaraiset kollektiiviset tai yksilölliset lisäeläkkeet.
– Niistä hyötyvät erityisesti johtajat ja muut suurituloiset. Myös Suomessa maksetaan ylisuuria eläke-etuja, Lapintie kirjoittaa.
– Oikeudenmukaisinta olisi lisätä verotuksen progressiota, jolloin suurista eläkkeistä maksetaan myös korkein vero ja vastaavasti pienten eläkkeiden verotusta voitaisiin keventää.
Hän vaatii, että eläkemaksut tai palkat eivät saa olla EU:n jäsenmaiden välinen kilpailuase.
– Siksi EU:ssa tarvitaan sosiaaliturvaan vähimmäistasoja ja säädöksiä myös siihen, minkä tasoisia eläkkeiden tulee olla vähintään.
Palkan osa
Lapintie edellyttää kuitenkin, että EU:n yhteiset säädökset eivät saa uhata Suomen eläkejärjestelmää ja estää vähimmäistasoa parempaa eläketurvaa.
– Suomalaisten maksamia eläkemaksuja ei myöskään saa käyttää muiden, alhaisempien eläkemaksujen maiden eläkkeisiin. Jokaisella jäsenmaalla on velvollisuus huolehtia omista kansalaisistaan ja näiden hyvinvoinnista, Lapintie toteaa.
– Eläke on osa jo tehdystä työstä maksettua palkkaa. Se on palkkaa, jonka maksua vain on viivästetty työuran päättymisen jälkeiseen aikaan.