Toimihenkilökeskusjärjestö STTK on valmis harkitsemaan eläkeiän alarajan nostamista nykyisestä 63 vuodesta. Järjestö asettaa samalla reunaehtoja myönteiselle kannalleen.
– On tunnustettava tosiasiat ja siksi vanhuuseläkeiän nostamiseen on jollakin aikavälillä varauduttava, sanoi STTK:n puheenjohtaja Antti Palola järjestönsä edustajiston kokouksessa torstaina.
Eläkeikä kuuluu keskeisiin vääntöihin keskusjärjestöjen tiukoissa neuvotteluissa. STTK on ensimmäinen palkansaajajärjestö, joka on myöntyväinen eläkeiän nostamiseen. Työnantajat ovat sitä vaatineet alusta pitäen.
Tosiasiat STTK:n kannanmuutoksen taustalla ovat Palolan mukaan mm. elinajan odotteen nouseminen 4,5 vuodella aiemmasta olettamasta.
Lisäksi eläkkeiden taso uhkaa madaltua ns. elinaikakertoimen vaikutuksesta. Elinaikakerroin leikkaa eläkkeitä elinajan odotteen noustessa.
Eläkeneuvottelujen tavoitteena on keskimääräisen eläköitymisiän nouseminen 62,4 vuoteen viimeistään vuonna 2025. Asiantuntija-arvioiden mukaan ilman tehokkaita toimia näin ei tapahdu.
Reunaehtoja
Eläkeiän nostaminen edellyttää STTK:n mukaan työssä todellisia satsauksia työssä jaksamiseen. Se merkitsee järjestön mielestä jousto- ja turvaelementtejä ikääntyville työntekijöille.
STTK:n keskeinen reunaehto eläkeiän nostamiselle on eläkkeiden rahoituksen turvaaminen eläke-etuja heikentämättä. Sopimus eläkkeiden riittävästä maksutasosta pitää syntyä tämän vuosikymmenen aikana, totesi STTK:n eläkeneuvotteluja vetävä edunvalvontajohtaja Minna Helle.
Helle odottaa työnantajien vastustaman eläkemaksujen nostamisen muodostuvan yhdeksi eläkeneuvottelujen tiukimmista kysymyksistä.
Eläketurvakeskuksen arvion mukaan nykyisentasoinen eläketurva olisi vakaalla pohjalla, jos eläkemaksu nostettaisiin 25,4 prosenttiin palkkasummasta.
Jo sovittujen eläkemaksujen korotusten jälkeen erotusta jää noin prosenttiyksikön verran.
Mistään ei ole sovittu
Työmarkkinoiden keskusjärjestöjen neuvottelua eläkejärjestelmän uudistamiseksi käydään Helteen mukaan tiiviillä tahdilla. Mistään osakokonaisuudesta ei ole vielä sovittu. Sen vuoksi neuvotteluista ei tihku juurikaan tietoja julkisuuteen.
Neuvottelut on määrä saada valmiiksi ”syksyyn mennessä”. Päivämäärää ei ole asetettu.
Eläkeuudistuksen on tarkoitus sisältyä vuoden 2015 eduskuntavaalien jälkeen valtaan nousevan hallituksen ohjelmaan. Voimaan eläkeuudistuksen on määrä astua vuoden 2017 alussa.