Suomen luonnonsuojeluliitto vaatii tiedotteessaan, että ympäristöministeriö palauttaisi fosforin nyt valmisteilla olevaan nitraattiasetukseen.
Ympäristöministeriössä valmistellaan asetusta, jolla halutaan suojella vesistöjä ja ympäristöä maataloudesta peräisin olevilta nitraateilta. Asetuksella pyritään ehkäisemään ja vähentämään lannan ja lannoitteiden käytön haittoja.
Samalla asetuksella oli tarkoitus laittaa rajat myös fosforin käytölle. Fosfori on nitraatin ja kaliumin ohella kasvien pääravinne, mutta samalla huomattava vesistöjen kuormittaja. Fosfori jätettiin kuitenkin pois asetuksen luonnoksesta, joka oli lausunnolla toukokuussa.
Luovuttamisen henkeä
Suomen luonnonsuojeluliitto vaatii, että ympäristöministeriö palauttaa fosforin asetukseen.
– Jos näin ei tapahdu, se kertoo että ministeriö on luovuttamassa vesiensuojelussa, toteaa Luonnonsuojeluliiton johtava asiantuntija Ilpo Kuronen.
Viimeinen arvio Suomen vesien tilasta on huolestuttava erityisesti jokien ja rannikkovesien osalta. Suomen joista lähes kaikki välillä Oulu-Vironlahti ovat välttävässä, tyydyttävässä tai huonossa tilassa. Perämeren pohjoisosissa ja Pohjanlahden jokisuissa vesien tila on heikentynyt.
Vesiensuojelu ei kiinnosta
Suurin ongelma vesien tilaan on maatalouden aiheuttama rehevöityminen, jota ilmastonmuutos edelleen pahentaa.
– Nykymuotoinen tukijärjestelmä on ollut voimassa pian 30 vuotta. Fosforiongelmaa ja maatalouden aiheuttamaa rehevöitymistä ei ole onnistuttu tuen aikana ratkaisemaan, sillä maa- ja metsätalousministeriön intressi ei ole ollut vesiensuojelussa, Kuronen sanoo.
Fosforin poisjättämistä nyt valmistelussa olevasta asetuksesta perusteltiin sillä, että maa- ja metsätalousministeriö voisi lannoitevalmisteasetusta päivittämällä antaa määräyksiä fosforin käytöstä.
– Maa- ja metsätalousministeriön nykyinen asetus ei ota kuitenkaan huomioon viljeltävän kasvin tarpeita eikä maan fosforiviljavuusluokkaa, Kuronen sanoo.
Suomen luonnonsuojeluliiton mukaan nykytilanteessa ainoaksi vaihtoehdoksi ohjata fosforin käyttöä jää ympäristökorvausjärjestelmä.