Kyproksen vasemmistopuolue AKEL:in kansanedustaja George Loukaides muistuttaa, että maa on saanut 8,3 miljardia euroa ulkomaista pankkitukea. Summa on valtava ottaen huomioon, että maan bruttokansantuote on 17 miljardia euroa.
Lisäksi Kyproksella leikkaukset ja sijoittajavastuu vietiin ensi kertaa tavallisten ihmisten talletuksiin.
– Meillä pankit ovat toimineet rikollisesti. Šokkia on tullut, mutta ei juuri terapiaa. Samalla ihmisten palkkoja on leikattu kymmenillä prosenteilla niin julkisella kuin yksityiselläkin puolella. Lisäksi meneillään on laaja valtion omaisuuden yksityistämisaalto, Loukaides kuvaa.
Meneillään on suuri varallisuuden uusjako.
– Kyseessä on suuri varallisuuden uusjako, jossa kriisiin syyttömät ihmiset ovat joutuneet maksajiksi.
Nopea työttömyyden kasvu
Ahdingon toinen puoli on se, että Kyproksen työttömyys on 17 prosenttia. Työttömyyden kasvu on ollut nopeampaa kuin missään muussa EU-maassa.
Kyproksen pankkikriisin yhteydessä puhuttiin paljon hämärästä ja suorastaan rikollisesta rahasta, jota maan pankeissa väitettiin pestävän.
– Rahanpesu on ilman muuta olemassa oleva ongelma, mutta pankkikriisin aikana sitä käytettiin tekosyynä politiikalle, jota ei voi missään oloissa hyväksyä. Kansainvälisen valuuttarahaston, Euroopan keskuspankin ja EU-komission muodostama troikka ei ole koskaan nostanut tätä esiin ongelmana, Loukaides toteaa.
– Kypros on hyväksynyt rahanpesuun liittyvät kansainväliset sopimukset, jotka on myös pantu täytäntöön. Euroopan neuvoston mukaan saavutukset tässä suhteessa ovat olleet meillä parempia kuin Saksassa.
Leikkauksia vastaan
Enemmistö kyproslaisista on selvästi pankkikriisin aiheuttamaa leikkauspolitiikkaa vastaan.
– Ihmisten pitäisi tietysti äänestää tätä kehitystä vastaan. Kriisi on hyödyttänyt meilläkin vain talouseliittiä.
Toisaalta vasemmiston kannatusta on syönyt se, että 35 prosentin kannatuksellaan se on ollut pitkään myös vallassa.
Loukaidesin mukaan EU-vaaleissa on aina mukana myös kansalliset asiat. Kyproksella kyse on luonnollisesti maan pohjoisosan miehityksestä.
– Se että kansainvälistä oikeutta on rikottu nyt jo 40 vuotta, on meille tietysti iso asia.
– Lisäksi nykyinen oikeistohallitus on tehnyt massiivisia leikkauksia, huomattavasti enemmän kuin mitä troikka on edes kehdannut vaatia. Se merkitsee sosiaaliturvan leikkaamista ja talouskasvun tappamista.