Nordea julkisti tiistaina synkkääkin synkemmän talousennusteen: Kokonaistuotanto supistuu vuonna 2015 jo neljättä vuotta peräkkäin. Vuonna 2016 ylletään vain hauraaseen nousuun. Ajanjakso, jonka keskimääräinen talouskasvu asettuu pyöreäksi nollaksi, venyy yli vuosikymmenen mittaiseksi.
Nordean ekonomistien mukaan lama on kääntänyt koko kansantalouden säästämisasteen negatiiviseksi. Rahaa ei jää lainojen takaisinmaksuun eikä investointeihin. Tuottavuuden paranemiseen johtavat kone- ja laite- sekä tutkimus- ja kehittämisinvestoinnit ovat Suomessa niin pienet, että ne eivät riitä kattamaan poistoja. Tuottava nettokanta näissä pääomalajeissa on pienentynyt, mikä olennaisesti heikentää Suomen tuotantokapasiteettia sekä tulevaa talouskasvua ja kykyä rahoittaa julkisia palveluja.
Nordean pääekonomisti Aki Kangasharju vaatii nopeita ratkaisuja.
– Suomi tarvitsee lisää yksityisen sektorin työllisyyttä kasvattamaan verotuloja. Tarvitsemme työvoimakustannusten leikkauksen parantamaan vientisektorin kilpailukykyä ja veronalennuksia tukemaan kotimaista ostovoimaa.
Lisää osa-aikatyötä ja työaika pidemmäksi
Julkisia menoja täytyy voida pienentää, Nordea vaatii. Kuntien kaikki yli 500 tehtävää pystytään nimeämään ja niiden syntyhetki löytyy lainsäädännössä. Niinpä tehtävien poistaminenkaan ei voi olla mahdotonta, vaikka poliittisesti asia siltä näyttääkin.
– Pidemmän aikavälin kasvun tukemiseksi hallituksen täytyy saattaa rakennepaketti ripeästi loppuun. Sekään ei riitä. Lisäksi tarvitaan tutkimus- ja kehittämistoiminnan tukea rakentamaan uutta teollista pohjaa, alhaisempaa yhteisöveroa sekä työmarkkinoilla osa-aikatyön tekemisen helpottamista ja kokoaikatyössä olevien vuosityöajan pidentämistä, Nordean ekonomisti Pasi Sorjonen jatkaa.
Halpenevasta öljystä apua globaaliin talouteen
Öljyn hinnan yllätyksellinen aleneminen on Nordean talousennusteen mukaan tuonut uuden toivonkipinän globaaliin talouteen. Hinta on laskenut dollareissa mitattuna jo kolmanneksen viime kesästä, mikä säilyessään nostaa globaalia talouskasvua ensi vuonna 0,5 – 1,0 prosenttiyksikköä.
Öljyn hinnan laskusta huolimatta globaali talouskasvu piristyy hädin tuskin pankin syksyllä ennakoimaa tahtia Japanin ja Euroopan vaikeuksien sekä geopoliittisen tilanteen vuoksi.
Samalla kun halvempi öljy tukee Euroopan talouskasvua, se myös lisää deflaation vaaraa.
– Koska inflaatio-odotuksetkin ovat olleet laskussa, Euroopan keskuspankki lisää rahapoliittista elvytystä lähikuukausien aikana. Elvytys yhdessä halvemman öljyn kanssa piristää Euroopan taloutta 2016, Kangasharju toteaa.