Puolueiden suhtautumisessa maahanmuuttoon on eroja, mutta myös paljon yhtäläisyyksiä. Asia ilmeni Kuntaliiton järjestämässä maahanmuuton ajankohtaisseminaarin puoluepaneelissa tiistaina.
Kaikkien puolueiden suosiossa ovat työperusteinen maahanmuutto sekä kotouttaminen, jonka avainkysymys on kielen oppiminen.
Perussuomalaisten ja kokoomuksen edustajia lukuun ottama kaikki olisivat valmiita hyväksymään uudessa eduskunnassa paperittomien maahantulijoiden terveydenhuoltoa koskevan lakiesityksen hallituksen esittämässä muodossa. Lakiesitys kaatui kansanedustaja Kari Rajamäen (sd.) perussuomalaisten tuella junailemaan kikkailuun eduskuntakauden loppumetreillä.
Puolueiden välillä ei syntynyt suuren suuria eroja, kun panelistit saivat kuvailla puolueidensa maahanmuuttopolitiikan periaatteista.
Kokoomuksen eduskuntavaaliehdokas Fatbardhe Hetemaj luonnehtii puolueensa linjaa realistiseksi. Maahanmuuttajia tulee ottaa vastaan sekä työperusteisista että humaaneista syistä talouden kantokyvyn asettamissa rajoissa.
Maahanmuuttolinjan kiristystä pari vuotta sitten Hetemaj pitää oikeaan osuneena.
Sosialidemokraattien Nazima Razmyar kuvaa puolueensa linjaa sanoilla ”reilu, oikeudenmukainen ja vastuullinen”. SDP pitäisi kiintiöpakolaisten määrän nykyisellä tasolla. Henkilökohtaisesti Razmyar katsoo, että määrää olisi vara lisätä hieman.
Reilua, mutta kenelle?
Perussuomalaisten Nuutti Hyttinen katsoo SDP:n periaatteiden sopivan hyvin myös perussuomalaisten pirtaan. Kuitenkin niin, että reiluutta, oikeudenmukaisuutta ja vastuullisuutta tarkastellaan kantasuomalaisten kannalta, ei maahanmuuttajien.
Inhimillisyys ja eettisyys on keskustan lähtökohta.
– Maahanmuuttajiin tulee suhtautua, kuten toivot suomalaisiin maahanmuuttajiin suhtauduttavan ulkomailla, tiivisti keskustan eduskuntaryhmän lakimies Seija Turtiainen puolueensa linjaa.
Ihmisoikeudet kaiken perusta
Vasemmistoliiton Veronika Honkasalon mielestä maahanmuuttopolitiikan on pohjauduttava ihmisoikeuksille. Suomi voisi hänen mukaansa kantaa laajempaa globaalia vastuuta.
Honkasalo korosti lisäksi paperittomien oikeuksia saada terveydenhuoltoa ja heidän lapsiensa oikeutta saada koulutusta.
Vihreiden kansanedustajan Pekka Haaviston mukaan vihreiden maahanmuuttopolitiikan ytimenä on humaanisuus. Kotouttamispolitiikassa Haavisto näkee merkittäväksi epäonnistumiseksi Suomeenkin levinneen islamislaisradikalisoitumisen. Sen seurauksena arviolta noin 60 nuorukaista on lähtenyt Suomesta ISISin tueksi Lähi-itään.
RKP:n edustaja Andreas Elfing sanoo puolueensa maahanmuuttopolitiikan ohjenuorana olevan avoimuus yhdistettynä vastuullisuuteen. Hän toivoo Suomeen talouskasvua maahanmuuton avulla.
Elfingin mielestä maahanmuuttoa voisi lisätä huomattavasti. Hän muistutti ruotsinkielisten kuntien näyttäneen hyvää esimerkkiä maahanmuuttopolitiikassa.
Kristillisdemokraattien Aliel El-Khouirin mukaan maahanmuuttajat on nähtävä ennen kaikkea ihmisinä, joilla on samat oikeudet ja velvollisuudet kuin kantasuomalaisillakin.