Avustusjärjestöistä levitetään yhä enemmän valeuutisia, todetaan International Broadcasting Trustin raportissa.
Tyypillinen esimerkki on perätön väite siitä, että kansainvälinen Pelastakaa lapset -järjestö olisi muka tehnyt Välimerellä yhteistyötä ihmissalakuljettajien kanssa.
Väite esiintyi ensimmäisen kerran italialaisessa mediassa. Pian se levisi pitkin pakolaisvastaisten ja äärioikeistolaisten piirien kanavia ympäri Eurooppaa, myös Suomeen.
Maine ja luotettavuus on järjestöille keskeinen asia.
Tunnettu amerikkalainen alt-right-uutissivusto Breitbart julkaisi videon, jonka se väitti todistavan yhteistyön. Breitbart on raportin mukaan muutenkin yksi niistä sivustoista, jotka ovat ahkerasti levittäneet avustusjärjestöjä koskevia valeuutisia.
Monenlaista harmia
Avustusjärjestöille koituu valeuutisista monenlaista harmia. Maine ja luotettavuus on niille keskeinen asia, koska siitä riippuvat lahjoitukset. Valeuutisten kohteeksi joutuneiden järjestöjen täytyy käyttää paljon resursseja niiden oikaisemiseen.
Valeuutiset osuvat hedelmälliseen maaperään, koska sosiaalisen median kautta leviävät juorut ovat jo vuosien ajan heikentäneet luottamusta poliitikkojen ja tiedotusvälineiden lisäksi myös kansalaisjärjestöihin.
Pahaksi onneksi valeuutisten kantavuutta lisäävät todelliset ongelmat, kuten Oxfamista liikkeelle lähtenyt prostituutioskandaali osoittaa.
Valtiollisia kampanjoita
Myös Lääkärit ilman rajoja -järjestön (MSF) avustustoiminta Välimerellä joutui saman kampanjan uhriksi kuin Pelastakaa lapset
Yhdysvaltain Punaisesta Rististä puolestaan levitettiin valheellisia huhuja Harvey-hurrikaanin avustustöiden yhteydessä viime kesänä. Sen väitettiin varastaneen lahjoitustarvikkeita texasilaisista kirkoista sekä laskuttaneen uhreja avusta.
Myös valtiolliset toimijat voivat levittää valeuutisia järjestöistä. Tästä esimerkkinä raportti mainitsee Saudi-Arabian, joka ryhtyi mustamaalaamaan Pelastakaa lapset -järjestöä tämän arvosteltua sen sotatoimia Jemenissä.
Venäjän RT-kanava puolestaan on mustamaalannut Syyrian Valkoiset kypärät -avustusjärjestöä.
Valeuutiskampanjat voivat kohdistua myös suoraan yksilöihin. Action Aid -järjestön johtaja Girish Menon kertoo raportissa, miten häntä ryhdyttiin väittämään Isisin agentiksi sen jälkeen kun hän oli arvostellut Donald Trumpin asenteita naisia ja marginalisoituja yhteisöjä kohtaan.