Pohjoisen pallonpuoliskon alkuperäiskansojen perinne ja luonto ovat keskeisesti esillä kaksikon Markku Lehmuskallio ja Anastasia Lapsui tuotannossa. Sen hienoimpia teoksia ovat Maan muisti (2009) ja Yksitoista ihmisen kuvaa (2012). Niiden vanavedessä hyvin kulkee myös nyt tervetulleena pääsiäisuusintana esitettävä Pyhä (2016). Sen kolmanneksi ohjaajaksi on merkitty kuvaaja Johannes Lehmuskallio.
Dokumentti risteilee eri puolille maapalloa, sen aikakausia ja ihmisten kehittelemiä tarustoja. Haastattelut sekä monipuolinen kuva- ja arkistomateriaali nivoutuvat nautittavaksi kokonaisuudeksi. Eri kulttuurien uskomuksista ja taruista muotoutuu katkelmallinen, runollinen ja meditatiivinen dokumentti.
Liikkeelle lähdetään ortodoksisesta kastetilaisuudesta, mutta kristillisen pyhä-käsityksen ympärille dokumentti ei jämähdä. Aiheen tiimoilta tehdään tutuksi koko maailmaa, näkökulmat vaihtelevat kuin yö ja päivä.
Haastateltujen ja arkistomateriaalin puitteissa kuultavien joukko on värikäs kuin elämä itse. Tapaamme presidentti Tarja Halosen, piispa emeritus Wille Riekkisen, ihmisoikeusaktivisti Maryam Abdulkarimin, biologi Juha Valsteen ja poromies Jouni S. Labban.
Maailman turuilta pyhää valottaa moni tarina: aboriginaalit ja nenetsit, inkojen ja espanjalaisten valloittajien kohtaaminen sekä amerikkalaisen ostoskeskuksen koristeeksi jätetty puu, pyhäksi luokiteltu.
Pyhä. TV1 pe 30.3. klo 11.05. Areena.